nieuws

Titel Erkend Hypotheekadviseur verdwijnt

Financiële planning

De Stichting Erkend Hypotheekadviseur wil vanaf 2015 de naam Erkend Financieel Adviseur introduceren. “Wanneer je in deze tijd alleen nog over hypotheken adviseert, doe je klanten tekort”, aldus directeur Bart de Nie.

Titel Erkend Hypotheekadviseur verdwijnt

De titel Erkend Hypotheekadviseur zal op termijn verdwijnen. “We willen door met één label voor de erkend financieel adviseur”, stelt De Nie vandaag in AM. “Je kunt bijna niet bestaan als je alleen in hypotheken doet. Maar je doet ook je klanten tekort. Consumenten hebben behoefte aan een breed advies. Uit allerlei onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat ze niets begrijpen van hun pensioen en dat er aandacht nodig is voor mogelijk aanvullingen in de derde pijler.”
De eisen voor het lidmaatschap van de SEH worden binnenkort uitgebreid. “Wij gaan straks twee Wft-diploma’s eisen, zowel hypothecair krediet als consumptief krediet. En in onze eigen PE-programma’s van 2014-2015 zullen we de vaardigheden opnemen die nodig zijn voor integrale advisering. Denk ook aan kennis op het gebied van budgettering en inkomen.”
De Nie benadrukt de financieel adviseur vooral als financiële huisarts te zien. “Je moet kunnen analyseren waar de consument behoefte aan heeft. En dan de klant, als dat nodig is, verwijzen naar een specialist in jouw netwerk, terwijl je zelf de regie houdt.”
Het is volgens hem geenszins de bedoeling om financieel planners op te leiden. “Wij zitten niet in het vaarwater van de FFP. Wij staan niet voor de dga en de vermogende particulier, maar richten ons op de consument in loondienst. Qua systematiek schuiven we wellicht richting de financieel planner, maar qua niveau niet.”
De SEH wil vanaf 2015 de naam Erkend Financieel Adviseur introduceren. Ook moet er dan een register  komen voor deze nieuwe financieel adviseurs. Gaat dat niet erg lijken op het Register Financieel Adviseurs (RFA) opgezet door financieelplannersorganisatie FFP? De Nie: “Wij zetten in op de doorgroei van de Erkend Hypotheekadviseur naar de Erkend Financieel Adviseur.  Sowieso zijn we geen voorstander van teveel keurmerken in de markt.” Marjan van Kasteren, FFP-directeur,  reageert al even voorzichtig. “Wij zien allerhande groepen in de branche de stap naar integrale klantadvisering maken. Wij zijn benieuwd hoe de SEH invulling gaat geven aan dit voornemen.” Het RFA-register moet, zoals bekend, de lacune opvullen tussen gecertificeerde financieel planners en adviseurs op Wft-niveau en zal naar verwachting medio dit jaar de eerste RFA’s inschrijven.
De SEH presenteerde de plannen voor verbreding vorige week op het jaarlijkse congres voor hypotheekadviseurs.
Meer in AM 10 dat vandaag verschijnt.

Reageer op dit artikel