nieuws

NIBC onder eigen naam terug op hypotheekmarkt

Financiële planning

NIBC, vooral bekend als zakenbank, maakt vandaag zijn rentree als verstrekker van particuliere hypotheken. Onder eigen label worden via De Hypotheker, De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek annuïteitenhypotheken verkocht met als belangrijkste kenmerk een scherpe rente en een automatische daling van de rente als de lening in een lagere risicoklasse terechtkomt door aflossingen.

NIBC onder eigen naam terug op hypotheekmarkt

 
NIBC was sinds medio jaren negentig actief  met het verstrekken van ‘white label’-hypotheken. “Maar in 2007 zagen we de eerste signalen van de crisis en concludeerden we dat we onze activiteiten niet op dezelfde manier konden doorzetten. We hebben daarna alleen nog bestaande klanten bediend”, zegt directeur consumer banking Michel Kant.
Zes jaar later ziet NIBC weer muziek in de Nederlandse hypotheekmarkt. Kant denkt dat de huizenprijzen inmiddels de bodem hebben bereikt. “Bovendien blijft er een tekort aan huizen en door de lage prijzen en de lage rente is de betaalbaarheid van woningen goed. Daarom denken wij dat dit een mooie tijd is om weer de hypotheekmarkt op te gaan.” Dat gebeurt voor het eerst onder eigen label: NIBC Direct. Dat is in de spaarmarkt inmiddels een sterk merk geworden met 300.000 klanten in Nederland, België en Duitsland. Die zijn goed voor € 8,2 mld aan spaargeld.
Het eerste product waarmee NIBC Direct de hypotheekmarkt opnieuw bestormt, is een annuïteitenhypotheek. “Als de klant aflost en daarmee in een lagere loan to value-klasse terechtkomt, gaat hij automatisch minder rente betalen, ook tijdens een rentevaste periode”, zegt Kant. “Dat vinden we eerlijk, want wij lopen dan direct minder risico. Normaal gesproken profiteer je als klant niet tijdens een rentevaste periode.” Het tweede belangrijke punt van de NIBC Direct-hypotheek is de scherpe rente. “Wij willen bij de start bij een rentevaste periode van 5 en 10 jaar en bij NHG op één staan in de rentelijstjes”, zegt Kant.

Reageer op dit artikel