nieuws

Woningmarkt na topkwartaal weer in mineur

Financiële planning

Het aantal verkochte woningen is het afgelopen kwartaal met ruim 30% gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012. De forse daling is volgens makelaarsvereniging NVM een correctie op de piek die toen werd bereikt doordat consumenten de nieuwe hypotheekregels voor wilden zijn. Voorzitter Ger Hukker denkt dat de bodem in zicht is.

Woningmarkt na topkwartaal weer in mineur

In het eerste kwartaal van dit jaar werden zo’n 23.750 woningen verkocht, waarvan 17.500 door NVM-makekaars. Dat is 30,3% minder dan het laatste kwartal van 2012. Ook de huizenprijzen zijn verder gedaald. Een woning wordt nu gemiddeld voor € 206.000 verkocht, 5,5% minder dan een jaar gelden. Hukker: “Het is simpelweg de nieuwe werkelijkheid : een woningmarkt met steeds reëlere prijzen, waardoor vraag en aanbod weer langzaam naar elkaar toe gaan groeien.”
Voor het eerst in 13 jaar is er sprake van een substantiële daling van het aantal in aanbod staande woningen. Halverwege het eerste kwartaal stonden er 227.000 woningen te koop, een  daling van 4% ten opzichte van een kwartaal eerder. De daling wordt vooral veroorzaakt doordat veel woningen van de markt zijn gehaald en de lage instroom van nieuw aanbod. 
De vraagprijzen dalen navenant. Verliep die daling voorheen regelmatig; in het afgelopen kwartaal tijd is de gemiddelde vraagprijs (nu € 277.000) in een klap met 3,5% gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012. Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker geven de cijfers diverse indicaties dat de bodem van de markt in zicht is. “Dat zien we aan een aantal zaken. De betaalbaarheid van koopwoningen ten opzichte van huurwoningen neemt toe. En het aanbod en de verkooptijden van woningen die te koop staan stabiliseren. Daaraan zie je dat het evenwicht tussen vraag en aanbod langzaam herstellende is.”
 

Reageer op dit artikel