nieuws

Van Koesveld en Florius in gesprek over aanstelling

Financiële planning

De Barneveldse adviseur Nico van Koesveld en geldverstrekker Florius zijn in gesprek over een aanstelling voor hypotheken. Deze wordt de adviseur vooralsnog door Florius geweigerd. Het verschil van mening heeft inmiddels op de LinkedIn discussiegroep van de AFM geleid tot een algemene discussie over het aanstellingsbeleid bij banken.

Van Koesveld en Florius in gesprek over aanstelling

Van Koesveld probeert bij Florius een directe aanstelling te krijgen omdat hij geen gebruik wil maken van de zijn ogen vaak dure serviceproviders. Bij de ‘ballotage’ is volgens Van Koesveld echter zijn hypotheekomzet het criterium voor Florius om hem geen aanstelling  te geven. Zijn driemansbedrijf heeft € 5 mln aan Florius-hypotheken in de boeken en verwacht dit jaar totaal 40 hypotheken te doen.
“Ik begrijp dat een bank kijkt naar zaken als de continuïteit van de tussenpersoon. Er moet natuurlijk wel achtervang zijn als de tussenpersoon wegvalt. Maar een intermediair afwijzen omdat hij bij een beperkte omzet zogenaamd te weinig betrokkenheid heeft bij de geldverstrekker, is niet meer van deze tijd. Het lijkt me ook niet dat dit de bedoeling van vrije marktwerking is.” Dat met het afdwingen van een aanstelling de ondernemersvrijheid van de bank wordt beperkt, is volgens Koesveld niet waar. “Het gaat mij niet om het kunnen aanbieden van nieuwe hypotheken. Maar als een klant bij mij komt met een bestaande hypotheek bij Florius moet ik hem natuurlijk wel kunnen helpen.”
Van Koesveld is blij dat hij inmiddels weer om de tafel zit met Florius. De geldverstrekker bevestigt bij monde van woordvoerder Noortje Krakers dat er wordt gesproken. “Maar verder communiceren wij niet via de media over deze zaak.” Wat de Barneveldse adviseur betreft gaat de discussie ook veel breder dan Florius. “Dit speelt bij veel meer tussenpersonen en zal steeds meer gaan spelen. Banken worstelen er zelf ook mee.”
Op de LinkedIn discussiepagina van de AFM en via social media krijgt Koesveld veel bijval op het door hem aangeroerde thema over het aanstellingsbeleid bij banken en verzekeraars. AFM-woordvoerder Marcel Proos betitelt de discussie over het aanstellingsbeleid als “interessant”. “Wij volgen hem met belangstelling.”

Reageer op dit artikel