nieuws

Rabobank gelooft niet in execution only-hypotheek

Financiële planning

De Rabobank denkt niet dat consumenten op afzienbare termijn “in relevante mate” door middel van execution only hypotheken gaan sluiten. Dat liet Theo Harms, manager product- en ketenmanagement Wonen bij de bank, weten op de algemene ledenvergadering van de vereniging van hypothecair planners NVHP. Wel werkt Rabobank aan concepten waarbij de klant zelf online meer doet in het adviestraject.

Rabobank gelooft niet in execution only-hypotheek

Bij concurrent ABN Amro is het sinds begin dit jaar wel mogelijk om zonder tussenkomst van een adviseur een hypotheek te sluiten tegen € 850 aan afhandelingskosten. Rabobank kiest vooralsnog voor persoonlijk advies met zelfwerkzaamheid van de klant. “Wij verwachten een ontwikkeling waarbinnen de klant meer zelf de regie van het adviestraject wil voeren en zelf zijn kanaal binnen dit traject gaat kiezen”, aldus Harms. Hij zou graag zien dat werkgevers worden verplicht om werknemers beter voor te lichten over voor de werknemer getroffen voorzieningen. “Bijna alle klanten weten zelf niet wat de werkgever voor hen, als werknemer, heeft geregeld. Indien in het kader van een hypotheekadvies onze klanten deze informatie aan hun werkgever vragen, krijgt 30% de informatie niet. Het is onze ervaring dat van de klanten die de informatie wel krijgen, in ruim de helft van de gevallen deze informatie niet compleet is. Het hypotheekgesprek kan in de praktijk veel sneller, en dus voor de consument goedkoper, indien werkgevers hun werknemers betere informatie verstrekken. Wij als adviseurs ervaren de ‘vervuiling’ van het hypotheekadviestraject, maar we zijn niet de vervuilers.”

Reageer op dit artikel