nieuws

Fors meer Nederlanders met problematische schulden

Financiële planning

Een op de zes Nederlandse huishoudens heeft problematische schulden, zit in een schuldhulpverleningstraject of dreigt in de financiële problemen te komen. Dit blijkt uit het rapport ‘Huishoudens in de rode cijfers 2012’ van het ministerie van Sociale Zaken. Het onderzoek is een vervolgmeting op een onderzoek naar de schuldproblematiek in oktober 2009. Het aandeel overkreditering neemt af.

Fors meer Nederlanders met problematische schulden

Tusen de 373.000 en 531.000 huishoudens hebben op dit moment al problematische schulden becijfert het rapport. Het grootste deel van de huishoudens, tussen de 719.000 en 961.000,  loopt een risico op problematische schulden. Het totaal aantal risicohuishoudens komt over 2012 uit op 1,125 mln waar dat er bij de eerste meting in 2009 nog tussen de 788.000 en 999.000 waren.
In een Kamerbrief over de opzet van een schuldregistratiesysteem stelt staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) dat het aandeel overkreditering binnen de problematische schulden afneemt. “Uit het onderzoek blijkt dat schuldsituaties zelden het gevolg zijn van één oorzaak”, aldus de staatssecretaris. “Veelvoorkomende oorzaken bij huishoudens met een risico op problematische schulden zijn: gebrekkig financieel beheer, een te hoge levensstandaard of een plotselinge terugval in inkomen door ontslag, echtscheiding, ziekte of arbeidsongeschiktheid. Verder is het belangrijk om op te merken dat de schuldenproblematiek een belangrijke gedragscomponent kent, waar het gaat om het bewust omgaan met geld en het nemen van verantwoorde financiële beslissingen.”

Reageer op dit artikel