nieuws

Verzekeraars zien uitbreiding hypotheekverstrekking wel zitten

Financiële planning

Volgens Kees van Dijkhuizen, die door minister Blok (Wonen) is gevraagd te onderzoeken of institutionele beleggers een grotere rol kunnen gaan spelen op de hypotheekmarkt, hebben verzekeraars er wel oren naar om meer hypotheken te gaan verstrekken. Zij zijn nu goed voor zo’n 15% van de totale markt.

Verzekeraars zien uitbreiding hypotheekverstrekking wel zitten

Van Dijkhuizen, nu vice-voorzitter van de raad van bestuur van zakenbank NIBC en vanaf 1 juli financieel topman bij ABN Amro, heeft onderzocht of met name pensioenfondsen en verzekeraars een grotere rol kunnen gaan spelen in de hypotheekmarkt, zodat er meer ruimte voor het verstrekken van nieuwe leningen ontstaat. Volgens Van Dijkhuizen, die sprak met onder anderen Niek Hoek (Delta Lloyd) en Marco Keim (Aegon), kunnen en willen verzekeraars meer rechtstreeks hypotheken gaan verstrekken. “Enkele institutionele beleggers (met name verzekeraars) hebben aangegeven meer actief te willen worden op de Nederlandse hypotheekmarkt door zelf risicodragend hypotheken te verstrekken. Hierdoor zou de concurrentie op de hypotheekmarkt kunnen toenemen.” Struikelblok voor verzekeraars vormt wel het Solvency-toezichtsregime, aldus Vna Dijkhuizen in zijn voortgangsbericht.
De tweede oplossing die hij aandraagt, is die van Nederlandse Hypotheek Obligaties:  obligaties die zijn gedekt door NHG-hypotheken. Die zouden met een overheidsgarantie op de kapitaalmarkt kunnen worden geplaatst. “Daarmee zouden zeer liquide obligaties ontstaan die door onder andere pensioenfondsen in hun ‘overheidsbucket’ kunnen worden opgenomen, terwijl onder andere banken langs deze weg hun NHG-hypotheken gemakkelijker en goedkoper kunnen financieren op de kapitaalmarkt.” Met dit plan zou een kleine € 150 mld aan hypotheken via de kapitaalmarkt kunnen worden geherfinancierd.
Lees hier het voortgangsbericht

Reageer op dit artikel