nieuws

VEH: ‘Overwinst banken op hypotheken naar recordhoogte’

Financiële planning

Banken zijn in een jaar tijd aanzienlijk meer winst gaan maken op hypotheken. Dit blijkt uit de Rentebarometer van Vereniging Eigen Huis (VEH) over de periode januari 2012 tot en met januari 2013. VEH verklaart de winststijging uit de financieringskosten voor banken die sneller dalen dan de renteverlaging die zij aan hun klanten geven.

VEH: ‘Overwinst banken op hypotheken naar recordhoogte’

De kosten die banken maken voor het lenen van geld op de kapitaalmarkten, daalden in jaar  met ruim 1 procentpunt van 4,14% in januari 2012 naar 3,03% een jaar later. De hypotheekrente die klanten betaalden, daalde in dezelfde periode met slechts 0,2 procentpunt. Volgens de Eigen Huis Rentebarometer steeg hierdoor de ‘overwinst’ van de banken op de hypotheekrente naar een nieuw record van 1,62 procentpunt voor hypotheken met een tien jaar vaste renteperiode.  Over alle hypotheekvormen berekenden banken in janauri 2013 gemiddeld 1,35 procentpunt aan extra winst.
Volgens VEH is er voldoende ruimte de hypotheekrente verder te verlagen. Namens ruim 125.000 huiseigenaren vroeg de vereniging in februari de Tweede Kamer de hoge overwinsten op de hypotheekrente aan banden te leggen. Binnenkort publiceert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de resultaten van een tweede onderzoek naar de Nederlandse hypotheekmarkt en de hoogte van de hypotheekrente.

Reageer op dit artikel