nieuws

Kritiek op Blok-hypotheek houdt aan

Financiële planning

De brief waarmee minister Blok (Wonen) het woonakkoord aan de Tweede Kamer heeft toegelicht, heeft bij De Hypotheekshop nog geen enthousiasme gebracht. De keten spreekt van de ‘Blok-aan-je-been-hypotheek’ en wil, net als de Vereniging Eigen Huis, dat bij wet wordt geregeld dat starters ook minder dan 100% van de hypotheek mogen aflossen.

Kritiek op Blok-hypotheek houdt aan

De nieuwe fiscale hypotheekregels voorzien in een tweede lening waarmee de starters de lasten van zijn annuïteitenhypotheek kan verlagen. “De consument is helemaal niet gebaat bij dit product en is op termijn zelfs duurder uit. De Hypotheekshop ziet de nuanceringen van de minister als een poging om recht te breien wat krom is.”
Algemeen directeur Ron Bavelaar zet vraagtekens bij de brief van Blok. “Het grootste bezwaar is dat er op de voorgestelde tweede lening geen NHG mogelijk is. Hierdoor zullen geldverstrekkers, als zij al bereid zijn de tweede lening te verstrekken, dit alleen tegen een hogere rente doen. Als minister Blok achter zijn plan staat om 50% aflossingsvrij alsnog toe te staan, moet de wet hierop aangepast worden: één hypotheek met maximaal 50% aflossing met volledige Nationale Hypotheek Garantie. De nu bedachte constructie is te ingewikkeld en voor consumenten veel te risicovol en zal uiteindelijk een blok aan het been worden. Daarbij is de voorgespiegelde flexibiliteit voor de consument volgens ons ook nog eens een sigaar uit eigen doos.”
Bavelaar is wel positief over het extra geld dat voor startersleningen wordt uitgetrokken, maar “deze nieuwe hypotheekconstructie is helaas geen goed idee en zal ook niet bijdragen aan herstel van de woningmarkt.”
De Vereniging Eigen Huis is het met Bavelaars pleidooi voor een wetswijziging eens. “Dit past in de categorie ‘waarom makkelijk doen als het moeilijk kan’. Dit wordt een ingewikkeld en daardoor adviesgevoelig product. Bovendien duur vanwege extra kosten, een hogere rente en het ontbreken van renteaftrek. En risicovol omdat de zogenaamde tweede lening niet in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie”, zegt directeur Rob Mulder.

Reageer op dit artikel