nieuws

Hypotheekmutaties binnen 5 minuten

Financiële planning

Het intermediair dat zaken doet met ABN Amro of Florius ziet sinds vorige week binnen vijf minuten het resultaat van een doorgegeven hypotheekmutatie. ABN Amro Hypotheken Groep heeft hiervoor samen met ketenpartners HDN en Stater een nieuwe ‘generiek toepasbare berichtenstandaard’ ontwikkeld waar geen mensenhand meer aan te pas komt. Een vereiste in deze tijd vindt ABN Amro.

Hypotheekmutaties binnen 5 minuten

De bank constateert dat consumenten langer bij hun hypotheekverstrekker blijven en daardoor vaker iets aan hun bestaande hypotheek willen veranderen. Zo’n wijziging duurt gemiddeld vijf werkdagen. “Te lang in deze tijd”, aldus ABN Amro Hypothekengroep. “Helemaal wanneer je in ogenschouw neemt dat het aanvragen van een offerte voor een nieuwe hypotheek binnen 5 minuten kan.”
Via een online platform had het intermediair bij ABN Amro en Florius al inzicht in de stand van zaken en konden mutaties digitaal worden ingediend. Vanaf 18 maart worden bepaalde mutaties volledig geautomatiseerd (STP) verwerkt. Via ‘tracking & tracing’  ziet de adviseur binnen 5  minuten de bevestiging van zijn wijziging. HDN-directeur Dorine van Basten: “Wij zijn erg enhousiast over de mogelijkheden voor de gehele keten en hebben reeds een vervolgproject opgestart, waarbij meerdere ketenpartijen zoals distributiepartijen dit bericht gaan implementeren in hun systemen en processen.”

Reageer op dit artikel