nieuws

Forse schadepost dreigt voor Aegon in Koersplan-zaak

Financiële planning

Aegon zal mogelijk nog een fors bedrag moeten betalen aan klanten met een Koersplan-product. Volgens een advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad moet het concern in elk geval de te veel ingehouden overlijdensrisicopremie alsnog voor de deelnemers beleggen. Dat kan Aegon minimaal enkele tientallen miljoenen gaan kosten.

Forse schadepost dreigt voor Aegon in Koersplan-zaak

 
In 2011 oordeelde het gerechtshof in Arnhem dat Aegon voor klanten met een Koersplan die zijn aangesloten bij de stichting Koersplandewegkwijt de risicopremie moest bijstellen. 85% van de betaalde premies moesten worden terugbetaald; bovendien stelde het hof dat Aegon klanten had misleid door te verzwijgen dat de risicopremie van het Spaarbeleg-product in werkelijkheid fors hoger kon uitpakken dan in de gemaakte voorbeeldberekeningen. Koersplandewegkwijt is al sinds 2005 bezig met een collectieve rechtzaak namens zo’n 30.000 klanten.
Aegon is tegen de uitspraak in cassatie gegaan; de advocaat-generaal van de Hoge Raad heeft nu zijn conclusie uitgebracht. Die luidt dat deelnemers niet zelf konden bepalen wat de hoogte van de overlijdensrisicopremie was en dat Aegon alsnog circa 85% van de ingehouden premie voor de overlijdensrisicoverzekering moet gaan beleggen voor de deelnemers.
Of de claims zijn verjaard en of deelnemers zijn misleid, moet opnieuw worden beoordeeld, aldus de advocaat-generaal. 
Het bestuur van de stichting zegt verheugd te zijn met het advies. “Het bestuur zal op korte termijn op enkele punten in de conclusie formeel reageren en ziet de uiteindelijke uitspraak van de Hoge Raad met vertrouwen tegemoet.” Die uitspraak kan nog wel enkele maanden op zich laten wachten.

Reageer op dit artikel