nieuws

Een op drie huiseigenaren moet aan de slag met financiën

Financiële planning

Een derde van de huizenbezitters in ons land zou er goed aan doen zijn eigen financiële situatie onder de loep te nemen en mogelijk te beginnen met extra aflossen op de hypotheek. Dat concludeert de ING uit de antwoorden van de bijna 45.000 mensen die de Hypotheek Stresstest op de site van de bank hebben ingevuld.

Een op drie huiseigenaren moet aan de slag met financiën

Van de woningbezitters staat 65% er financieel voldoende tot zeer goed voor, aldus de ING, en bij 3% is het noodzakelijk dat er nu actie wordt ondernomen. Van de deelnemers aan de test heeft 56% een ING-hypotheek; 70% vindt het belangrijk om te weten hoe hun hypotheek ervoor staat.
De huiseigenaren maken zich nog niet veel zorgen over hun inkomen: 63% denkt dat het salaris de komende jaren gelijk blijft en 17% verwacht zelfs een stijging. 65% houdt maandelijks geld over; driekwart heeft een financiële buffer van meer dan € 3.550: het minimum dat een gezin volgens het Nibud moet aanhouden.
Er zijn op beperkte schaal zorgen over de hypotheek: 11% maakt zich wel eens zorgen over het betalen van de maandlasten en 16% vreest een mogelijke restschuld bij verkoop van de woning. Wel zou 30% binnen nu en drie jaar willen verhuizen.
De uitkomsten van de stresstest zijn overigens afhankelijk van de inschatting die de huizenbezitter zelf van zijn situatie maakt.

Reageer op dit artikel