nieuws

DNB: woonakkoord helpt huizenmarkt vooruit

Financiële planning

De huizenprijzen in Nederland hebben het grootste deel van de daling achter de rug. Mede dankzij het onlangs door de politiek gesloten woonakkoord kan de huizenmarkt binnenkort mogelijk weer stabiliseren. Dat zei de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, vandaag tijdens de presentatie van het jaarverslag.

DNB: woonakkoord helpt huizenmarkt vooruit

Volgens Knot geeft het woonakkoord duidelijkheid aan aspirant-huizenkopers. “Daardoor kunnen ze weer toekomstgerichte keuzes maken. Ik heb geen glazen bol, maar de huizenprijzen hebben het grootste deel van de daling waarschijnlijk achter de rug”, stelde hij. Een terugkeer naar de prijsniveaus van voor de crisis zit er echter niet in. “De markt gaat op zoek naar een nieuw evenwicht op lagere niveaus”, aldus Knot. “Dit akkoord legt in ieder geval een fundament onder de markt. Het zorgt ervoor dat er op termijn weer een duurzaam financieringsmodel voor de huizenmarkt kan ontstaan.” DNB waarschuwde de afgelopen jaren herhaaldelijk voor problemen op de huizenmarkt door de ruimhartige hypotheekrenteaftrek en is daarom tevreden dat er nu eindelijk een plan ligt om de woningmarkt aan te pakken. “Het is jammer dat het zolang heeft geduurd, maar we tellen onze zegeningen: er gebeurt in ieder geval iets, ondanks alle weerstand”, zei Knot. Een andere kwetsbaarheid noemde hij de afhankelijkheid van banken van marktfinanciering dat steeds moeilijker beschikbaar is. “Een grotere betrokkenheid van pensioenfondsen bij de hypotheekfinanciering is daarom welkom, en kan de woningmarkt een duwtje in de goede richting geven.”
Knot gaf aan dat de groeivertraging van de Nederlandse economie scherper is dan in omringende landen. “Onze economie is het levende bewijs dat financiële scheefgroei in het verleden een conjuncturele prijs heeft. De huidige slechte groeiprestaties hebben in belangrijke mate hun oorsprong in de jaren negentig van de vorige eeuw. De economie kon toen fors groeien mede dankzij het verzilveren van de spectaculaire huizenprijsstijging, de hausse op de beurzen, en de te lage pensioenpremies. Nu de huizenprijzen zijn gedaald, de pensioenpremies verhoogd, en de schulden tot houdbare proporties moeten worden teruggebracht, zien we de keerzijde: negatieve vermogens- en inkomenseffecten die de consumptie en de economische activiteit afremmen.”  
Toch staat in de basis de Nederlandse economie er goed voor. “Internationale vergelijkingen wijzen hierop. De concurrentiepositie is sterk en de participatiegraad ligt nog steeds op een hoog niveau. De aangekondigde hervormingsmaatregelen voor de arbeidsmarkt en de verhoging van de pensioenleeftijd zijn nodig om de gunstige uitgangspositie van Nederland vast te houden.” (ANP)

Reageer op dit artikel