nieuws

’55-plusser zit vast met hypotheek’

Financiële planning

Er zijn steeds meer huizenbezitters van boven de 55 die hun hypotheek niet kunnen oversluiten naar een andere geldgever. Daardoor blijven zij noodgedwongen tegen ongunstige voorwaarden bij de huidige aanbieder, zegt Cor van Bavel, bestuurslid van het Nederlands Hypotheek Collectief (NHC).

’55-plusser zit vast met hypotheek’

NHC biedt persoonlijk, telefonisch en online hypotheekadvies en werkt met zo’n tien adviseurs. “Zij merken dat deze groep woningbezitters geen kant meer op kan. Hun huidige geldverstrekker doet geen moeite om ze een aantrekkelijk hypotheektarief te bieden en bij het oversluiten van hun hypotheek naar een andere bank lopen ze tegen steeds strengere acceptatienormen op.” Volgens Van Bavel komen steeds meer 55-plussers erachter dat hun pensioenopbouw onvoldoende is om in de huidige woning te kunnen blijven. “Althans, volgens de geldverstrekkers, die verwijzen naar de  steeds strenger wordende normen van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen.” Terwijl zij wel een uitzonderingsmogelijkheid hebben: “Als de nieuwe lening niet hoger is dan de huidige lening (vermeerderd met kosten) mag de geldverstrekker een hogere lening verstrekken dan is toegestaan op basis van de woonlastpercentages.” Maar geldgevers zijn daartoe niet bereid, zegt Van Bavel. “Zelfs als deze 55-plusser spaargelden heeft, is dit vaak voor een nieuwe geldverstrekker geen reden om deze klant te accepteren.” Hij vindt dat geldgevers ruimer met de gedragscode moeten omgaan. “Deze woningbezitters hebben immers al jaren aangetoond dat zij de hypotheeklasten kunnen betalen. Als ze bij hun eigen geldverstrekker moeten blijven, zijn de woonlasten nog hoger, wat zeker niet in het belang van de klant is. Ook de doorstroming naar een andere woning word hierdoor bemoeilijkt, hetgeen een duidelijk remmende werking heeft op de toch al stagnerende woningmarkt.”

Reageer op dit artikel