nieuws

Zorgplichtproblemen dreigen bij omzetten hypotheekpolis

Financiële planning

Diverse levensverzekeraars wijzen hun klanten deze maand per brief op de mogelijkheid om vóór 1 april hun aan een hypotheek verpande levensverzekering fiscaal te verhuizen van box 3 naar box 1. Volgens Financial life planner Richard Boxtart is dat echter niet zo eenvoudig als sommige partijen doen voorkomen. “Ik voorzie problemen wanneer het om onze zorgplicht gaat.”

Zorgplichtproblemen dreigen bij omzetten hypotheekpolis

In elk geval ASR, De Goudse en Nationale-Nederlanden wijzen hun klanten erop dat zij nog maar tot eind volgende maand hun box 3-verzekering kunnen omzetten in een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW). Zij verwijzen de klant naar een adviseur om te bepalen of zo’n omzetting verstandig is.
Klanten krijgen alvast een formulier toegestuurd waarmee ze de omzetting kunnen aanvragen. Daarop kan de verzekeringnemer zijn handtekening plaatsen. En daar zit hem volgens Boxtart het probleem: “Ik ben van mening dat de verzekeringnemer niet zelfstandig de beslissing mag nemen om zijn polis om te zetten.”
De verzekeringnemer mag een begunstigde derde aanwijzen op de polis. Die derde hoeft de begunstiging niet expliciet te aanvaarden. De verzekeringnemer mag echter zonder toestemming van de begunstigde de polis niet verpanden aan de geldverstrekker. “De verpandingsakte is ondertekend door de verzekeringnemer, maar ook door de echtgenoot of partner als begunstigde.” Dat impliceert volgens Boxtart dat de verzekeringnemer zijn of haar partner als begunstigde heeft aangewezen en dat de partner die begunstiging heeft aanvaard. Alleen onderkent een verzekeraar dat niet als een wijzigingsverzoek alleen ondertekend hoeft te worden door de verzekeringnemer, vindt Boxtart. “Ook de eventueel aanvaarde begunstigde moet dit stuk ondertekenen.” Dat kan bijvoorbeeld complicaties opleveren bij lopende echtscheidingen. “Het recht tot omzetting komt uitsluitend toe aan echtelieden of partners tezamen. Ik verwacht in de toekomst problemen. Het is daarom van belang dat verzekeraars hun beleid aanpassen en een handtekening vragen van degene die de verpandingsakte met partnerverklaring hebben getekend.”
Lees meer over dit onderwerp in AM3 van 15 februari.

Reageer op dit artikel