nieuws

Rabobank stopt met gratis advies

Financiële planning

Rabobank komt uiterlijk eind juni met een nieuwe advieskostenmodel voor hypotheken en andere complexe producten waarin geen plaats meer is voor gratis advies. De bank zet de deze stap “na goed overleg met de AFM”. De toezichthouder reageerde eerder zeer kritisch op het huidige, nog prille advieskostenmodel van bank op basis van no cure, no pay.

Rabobank stopt met gratis advies

Hoewel Rabobank het no cure, no pay model drie weken geleden al van haar website schrapte,  ontkende de bank toen nog dat het gratis advies definitief van de baan was. Nu stelt Rabo dat  “direct na de introductie van dit model ontstond een discussie in de markt. Na een aantal constructieve gesprekken met de AFM heeft de Rabobank besloten haar advieskostenmodel voor het afsluiten van hypotheken en andere complexe financiële producten aan te gaan passen.” De AFM stelt in een reactie tevreden te zijn over de aanpassing. “No cure, no pay is uiteindelijk niet in het belang van de consument”, aldus de toezichthouder. Deze geeft verder aan te begrijpen dat de noodzakelijke aanpassingen in de bedrijfsvoering tijd kosten, maar het wel belangrijk te vinden “dat Rabobank dit nieuwe model zo snel als mogelijk invoert”.
Hoe het nieuwe kostenmodel er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk, maar het startpunt lijkt een gratis oriëntatie te worden. “Een klant heeft straks de mogelijkheid om vrijblijvend samen met een adviseur te verkennen of het zinvol is om met elkaar een adviestraject in te gaan, door zich globaal te oriënteren op de (on)mogelijkheden van zijn of haar financiële wensen. Hiermee kan een klant met voldoende zekerheid en vertrouwen een goed geïnformeerde keuze maken om bij de Rabobank de betaalde adviesfase starten.”  De bank onderstreept het belang van toegankelijk advies bij complexe producten die om kennis vragen. “Klanten die deze kennis niet of niet voldoende hebben, mogen geen onnodig hoge drempel  ervaren bij het zoeken naar advies.”
Eind vorige jaar introduceerde Rabo haar huidige tarieven voor hypotheekadvies.  Behoudens de no cure, no pay optie rekent de bank € 1.750 voor het sluiten van een hypotheek; klanten die het gesprek via internet voorbereiden, krijgen € 600 korting op de advieskosten. Wie voor het eerst een huis koopt, betaalt € 1.450 voor een advies en € 850 als de voorbereidende werkzaamheden zelf worden gedaan. Voor ondernemers bedraagt de nota € 2.250; de starters onder hen zijn € 300 goedkoper uit. Het verhogen van een bestaande hypotheek kost € 1.450. Bedraagt de verhoging minder dan 10% van de lening en maximaal € 20.000, dan betaalt de klant € 500; bij eigen voorbereiding zijn de kosten € 250. Tot het nieuwe advieskostenmodel is geïntroduceerd, blijft  Rabo werken met het bestaande.

 

Reageer op dit artikel