nieuws

‘Overgangstermijn te kort voor bestaande hypotheken’

Financiële planning

De overgangstermijn tot 1 april die minister Blok (Wonen) heeft gecreëerd voor omzetting van bestaande kapitaalverzekeringen is te kort. Branchevereniging OvFD stelt dat hypotheekadviseurs onvoldoende tijd hebben om alle relaties te informeren en – indien gewenst – nader te adviseren. De OvFD heeft bij de minister en de Tweede Kamer een verlenging van de overgangstermijn tot 1 januari 2014 bepleit.

‘Overgangstermijn te kort voor bestaande hypotheken’

Volgens de OvFD worden hypotheekadviseurs op dit moment overstelpt met vragen over de regeling waarin op 31 december 2012 bestaande kapitaalverzekeringen nog tot 1 april kunnen worden omgezet in een onder het overgangsrecht vallende KEW.  Ook woningbezitters die hun bestaande aflossingsvrije hypotheek willen omzetten in een (bank)spaarhypotheek kunnen van deze overgangstermijn gebruik maken. “Het gaat om honderdduizenden klanten, die voor 1 april geïnformeerd en geadviseerd moeten worden en dat is absoluut onmogelijk”, aldus de OvFD.  “Zeker wanneer deze klanten vervolgens van aanbieders maar tot 1 maart de tijd krijgen om omzettingsverzoeken in te dienen, omdat het anders niet op tijd verwerkt kan worden. Sommige aanbieders hanteren zelfs een onmogelijke deadline van 15 februari.”
Bijkomend probleem is volgens de OvFD dat de Wet fiscale behandeling van de eigen woning nog “rammelt” en verwijst naar de belofte die minister Blok vorig week deed aan de Tweede Kamer voor een stresstest van de wet. “Het is dus ook nog heel goed mogelijk dat adviezen aan klanten op basis van de uitkomsten van die stresstest straks weer aangepast moeten worden. Wij zijn van mening dat woningbezitters met een bestaande hypotheek niet de dupe mogen worden van het feit dat onder hoge tijdsdruk complexe aanpassingen op grond van rammelende hypotheekregels zijn gedaan.”

Reageer op dit artikel