nieuws

Friesland Bank zorgt voor groei in Rabo-hypotheekportefeuille

Financiële planning

De hypotheekportefeuille van Rabobank is met €8 miljard gestegen naar €212 miljard. Die groei is met name te danken aan de overname van Friesland Bank, zo lichtte CFO Bert Bruggink vanochtend toe tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Het marktaandeel van Rabobank in hypotheken daalde licht: van 32% naar 31%.

Friesland Bank zorgt voor groei in Rabo-hypotheekportefeuille

Bestuursvoorzitter Piet Moerland sprak tijdens de presentatie over de situatie op de Nederlandse woningmarkt. “Die zit nog steeds in het slop. Er is te weinig doorstroming. Toch vinden wij de markt niet fundamenteel ongezond. Er wordt te weinig gebouwd, maar daardoor ontstaat er op termijn schaarste en weten de prijzen hun weg omhoog wel weer te vinden.”
Moerland prees het kabinet ‘dat zijn nek uitsteekt om hervormingen door te voeren’.  De gedachte achter het woonakkoord van minister Blok noemde hij een goede gedachte. Hij ziet de plannen als een opstapje naar een forfaitaire annuïtaire hypotheek. “Voor de fiscus los je dan af in dertig jaar, maar in werkelijkheid kun je minder aflossen. Dat geeft klanten meer speelruimte.”
Volgens de Rabobank is de hypotheekportefeuille nog steeds gezond. Het aantal gedwongen verkopen bleef laag. Van de 2500 gedwongen verkopen in 2012, hadden er 280 betrekking op een Rabobank-hypotheek.

Reageer op dit artikel