nieuws

Groei hypotheekportefeuille vlakt af

Financiële planning

Van een doorzettende krimp is nog geen sprake, maar de rek in de gezamenlijke hypotheekportefeuille bij Nederlandse banken is er onderhand wel uit. Over heel 2012 bedroeg de groei in het aantal bancaire hypotheken € 8 mld (+1,5%), ten opzichte van € 17 mld (+3,5%) het voorgaande jaar, zo blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). In november vorig kromp het uitstaande hypotheekkrediet voor het eerst ten opzichte van de voorgaande maand.

Groei hypotheekportefeuille vlakt af

Huishoudens losten in november voor ruim € 160 mln aan hypotheekschuld af, een unicum sinds DNB in 2003 de statistieken ging bijhouden. Vorig maand was er echter weer sprake van een flinke groei van netto € 900 mln, volgens de banken omdat huishouden anticipeerden op de per 1 januari ingevoerde nieuwe regelgeving omtrent hypotheken.
De over een jaar gemeten afnemende groei  van de hypotheekportefeuille is volgens DNB te wijten aan een afnemende vraag naar hypotheken en een aanscherping van de voorwaarden voor kredietverlening door de banken. Ook de toegenomen aandacht voor naleving van regelgeving kan er volgens de toezichthouder voor hebben gezorgd dat banken minder snel nieuwe hypotheken verstrekken.

Reageer op dit artikel