nieuws

Dolders niet positief over execution only bij overlijdensrisicoverzekeringen

Financiële planning

Legal & General-directeur Arno Dolders is “niet onverdeeld positief” over de verwachte toename van overlijdensrisicoverzekeringen (ORV) die via execution only worden aangeboden. Die beweging gaat volgens Dolders voorbij aan het feit dat veel consumenten gebaat zijn bij een deskundig advies van een onafhankelijke adviseur.

Dolders niet positief over execution only bij overlijdensrisicoverzekeringen

Dolders maakt zijn zorgen bekend naar aanleiding van het doorbreken van de “magische grens” van € 20 mld aan verzekerd kapitaal dat Legal & General sinds afgelopen week in Nederland op ORV-gebied heeft uitstaan. De in Hilversum gevestigde dochtermaatschappij van het Britse Legal & General Plc verwacht in de komende jaren een verdere voortgaande groei maar Dolders is daarbij wel voorzichtig: “Aan de ene kant is het realistisch om een groei te verwachten. Zeker in tijden waarin veel consumenten moeten bezuinigen is de overlijdensrisicoverzekering een goed en relatief goedkoop product, waarmee een belangrijke primaire financiële zekerheid kan worden aangeschaft. Aan de andere kant is de overlijdensrisicoverzekering een ‘breng’ product. Het provisieverbod kan er toe leiden dat deze verzekering minder actief wordt geadviseerd.”
Dolders verwacht dat het aandeel van ORV-verkoop via execution only zal toenemen, zowel rechtstreeks door aanbieders als via de websites van assurantiekantoren. Deze assurantiekantoren bieden hun relaties dan de gelegenheid om zelf de verzekering af te sluiten, maar dan zonder advies, een ontwikkeling die volgens Dolders nog wordt versterkt doordat de  kennis- en ervaringstoets niet verplicht is gesteld voor execution only van overlijdensrisicoverzekeringen. “Wij zijn niet onverdeeld positief over deze ontwikkeling”, aldus Dolders. “In veel gevallen zijn consumenten gebaat bij een advies van een deskundig en vooral ook onafhankelijk adviseur. In dit opzicht hebben we nog veel werk voor de boeg om consumenten hiervan te overtuigen. Maar op het eind van de dag maakt de klant zijn eigen keuze.”

Reageer op dit artikel