nieuws

Complimenten voor de branche

Financiële planning

Een historisch moment, dat is het. Toen op oudejaarsnacht om 0.00 uur de vuurpijlen elkaar in rap tempo opvolgden, ging er voor ons een nieuw tijdperk van start. Het provisieverbod is nu officieel van kracht! We kunnen elkaar zonder allerlei perverse prikkels het beste wensen voor 2013. De lont is definitief uit het financiële kruitvat dat adviseurs en (bank)verzekeraars met elkaar verbond.

Complimenten voor de branche

De knallende jaarwisseling luidde een nieuw tijdperk voor onze bedrijfstak in. Zoals de vuurpijl, die zichzelf op grote hoogte onschadelijk maakte, kan er vanaf nu geen provisiepolis of -hypotheek meer schade toebrengen aan de ledematen van onze branche. Inmiddels levert provisieloos werken voor de meeste collega’s al geen grote knal meer op in hun bedrijf. We hebben onze weg er grotendeels in gevonden en zullen steeds meer wennen aan directe beloningen op alle vlakken. En dat is op zich best bijzonder.

Veranderingen
Nog maar twaalf jaar geleden was provisie teruggeven bij wet verboden. Nu is de provisie zelf verworden tot illegaal vuurwerk. De regelgeving volgde zich op momenten sneller op dan je een duizendklapper kunt uitrollen. WFD, Wft, vergunningen, DVD’s , leidraden en het provisieverbod. Procesbeschrijvingen en continu veranderende opleidingsbouwwerken. We hebben het allemaal in onszelf en onze bedrijfsvoeringen opgenomen.

Complimenten

Ik vraag me wel eens af in welke andere branche het mogelijk zou zijn geweest om in zo’n tempo en zulke hoeveelheden nieuwe en zeer ingrijpende wet- en regelgeving in te voeren? Natuurlijk was het nodig. Natuurlijk is het niet zonder slag of stoot gegaan. En natuurlijk zijn we nog niet op het eindpunt. En toch doet dat hélemaal niets af aan de prestatie die wij als branche in dit opzicht hebben geleverd. In crisistijd! Ook dat nog eens. Ik vind echt dat we als branche hiervoor een groot compliment verdienen! Het was niet goed, en is nog niet perfect, maar WAT een lange en heftige weg hebben wij al achter ons! Dat mag ook wel eens gezegd worden. Of misschien moet het wel véél vaker met een grote knal voor het voetlicht worden gebracht! Mijn goede voornemen voor het komend jaar? Zo af en toe tevreden omkijken, maar vooral met ambitie vooruit kijken!

De beste wensen voor 2013!

Christian Dijkhof

Reageer op dit artikel