nieuws

ING: ‘Beleid kabinet gooit woningmarkt verder op slot’

Financiële planning

De plannen van het kabinet rondom hypotheken zetten de woningmarkt op korte termijn alleen maar steviger op slot. Pas op langere termijn bieden de de plannen van het kabinet om de woningmarkt in beweging te krijgen soelaas, stelt ING in haar vandaag gepubliceerde kwartaalbericht.

ING: ‘Beleid kabinet gooit woningmarkt verder op slot’

Dit jaar wisselen naar verwachting zo’n 115.000 woningen van eigenaar, het laagste niveau in meer dan 20 jaar. ING verwacht dat de daling volgend jaar doorzet. “Door de kwakkelende economie en strengere hypotheekregels blijft de animo om te kopen in 2013 laag. Een torenhoog woningaanbod en een lagere leencapaciteit houden de huizenprijzen voorlopig onder druk.”
De bank verwacht dat kopers verder onder de vraagprijs gaan bieden. “Uiteindelijk zal de prijsdaling pas kunnen stoppen als de vraag naar woningen aantrekt en het aanbod flink is gedaald”, aldus ING. De bank voorspelde vorige week al dat de huizenprijzen volgend jaar met 7% dalen en in het jaar daarop met nog eens 5%.

Reageer op dit artikel