nieuws

Eigen Huis wil overgangstermijn voor overstap naar spaarhypotheek

Financiële planning

Eigen Huis wil overgangstermijn voor overstap naar spaarhypotheek

De Vereniging Eigen Huis wil dat huiseigenaren nog tot 1 juli volgend jaar zonder fiscale consequenties kunnen overstappen van een aflossingsvrije hypotheek naar een (bank)spaarhypotheek. “Door de verandering van de regels per 1 januari aanstaande, waartoe de Tweede Kamer pas onlangs heeft besloten, wordt huiseigenaren de kans ontnomen om dit onder het bestaande fiscale regiem nog te doen.”

Banken hebben geen tijd meer om een omzetting nog voor het eind van het jaar af te ronden, aldus Eigen Huis. “De loketten zijn hiervoor in feite reeds gesloten. Het gevolg is dat een huiseigenaar die zijn aflossingsvrije hypotheek wil omzetten min of meer verplicht wordt een veel duurdere annuïteitenhypotheek te sluiten. Velen zullen om deze reden hiervan afzien.” Adviseurs kunnen door de trage besluitvorming in de Tweede Kamer bovendien niet aan hun zorgplicht voldoen als de fiscale wijzigingen onverkort op 1 januari ingaan, vindt de vereniging. Overstappen naar een (bank)spaarhypotheek zou daarom nog tot 1 juli mogelijk moeten zijn. “Gerelateerd aan de bestaande situatie is dit een maatregel die de schatkist niets kost.”
Ruim de helft van de € 670 mld aan uitstaande hypotheekschuld in ons land is aflossingsvrij. “Omdat dit jaar al 700.000 huishoudens hypothecair onder water staan, is het aanpassen van een aflossingsvrije hypotheek voor velen actueel en voor sommigen urgent.”

Reageer op dit artikel