nieuws

Branche loopt te hoop tegen nieuwe hypotheekregels

Financiële planning

Naast het Verbond van Verzekeraars hebben ook De Hypotheker, De Hypotheekshop en de vereniging van hypotheekbemiddelaars en serviceproviders OvFD hun zorgen uitgesproken over de aanstaande aanscherping van de regels voor de hypotheekmarkt. “Catastrofaal” en “de genadeklap”, zijn enkele van de gebezigde uitdrukkingen.

Branche loopt te hoop tegen nieuwe hypotheekregels

De alarmbel wordt met name geluid vanwege de opeenstapeling van maatregelen: naast de beperking van de renteaftrek en de verplichte annuïtaire aflossing voor nieuwe hypotheken staat nu ook voor verhuizende consumenten met een bestaande NHG-hypotheek een verplichting  tot volledige aflossing op stapel. “De zoveelste klap voor de woningmarkt”, zegt Hypotheker-directeur Paul van der Meijs. “De strengere NHG-norm staat haaks op de toezegging van het kabinet om de fiscale renteaftrek bij verhuizen voor de bestaande hypotheekvorm ongemoeid te laten.” De NHG-maatregel stelt huizenbezitters voor maandlasten die tot 29% hoger kunnen worden. Ruim de helft van alle bestaande hypotheken is met NHG gesloten. “Wij begrijpen niet wat er ineens is misgegaan”, zegt Van der Meijs, die erop wijst dat de Starterslening vanaf 15 november is opgeschort. “Wij pleiten voor een overgangssituatie.”
Ron Bavelaar, directeur van de Hypotheekshop, is voorstander van het introduceren van een rentaftrek op basis van fictieve aflossing. “Laat de huizenkoper de keuzevrijheid om zelf te bepalen hoe hij dat gaat oplossen.” De nieuwe NHG-regel is volgens Bavelaar “een weeffout”. “Met de huidige regelgeving is er voldoende zekerheid ingebouwd om problemen op te vangen.”
De OvFD wil dat de aflossingsverplichting wordt teruggebracht tot 50% danwel dat voor het bepalen van de renteaftrek wordt uitgegaan van een fictief annuïtair schema.
 

Reageer op dit artikel