nieuws

Banken en verzekeraars van start met securitisatievereniging

Financiële planning

Het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben samen een vereniging opgericht voor partijen die zich bezighouden met het securitiseren van hypotheekleningen: de Dutch Securitisation Association (DSA). De vereniging wordt dinsdag gepresenteerd.

Banken en verzekeraars van start met securitisatievereniging

“Securitisaties zijn onmisbaar voor de financiering van de Nederlandse hypotheekschuld en de gezondheid van de woningmarkt. De financiële sector streeft daarom naar verbetering van de markt voor securitisaties”, zo verklaren beide oprichters. Rob Koning, afkomstig van Rabobank, is directeur van de DSA. De vereniging gaat zich onder meer bezighouden met het beheer en de uitvoering van de Nederlandse standaard voor securitisaties, die is ontwikkeld door het Holland Financial Centre. Die standaard is bedoeld om de prestaties van de Nederlandse securitisaties voor beleggers beter inzichtelijk te maken en bevat richtlijnen voor de beleggersrapportage en de prospectus.
De markt voor securitisaties, het doorverkopen van (delen van) hypotheekportefeuilles aan de kapitaalmarkt, was door de kredietcrisis in 2008 en 2009 ingezakt. De laatste twee jaar zijn securitisaties weer in trek; inmiddels hebben Nederlandse geldgevers voor meer dan € 300 mld aan securitisaties uitstaan.

Reageer op dit artikel