nieuws

NN slaat twee vliegen in een klap bij vernieuwing lijfrente

Financiële planning

Nationale-Nederlanden maakt de direct ingaande lijfrente (DIL) per 21 december provisievrij. De verzekeraar kiest voor deze datum, omdat vanaf dat moment lijfrentepolissen sekseneutraal moeten zijn. Elf dagen later gaat het wettelijk provisieverbod in waaronder ook de lijfrentepolissen vallen.

NN slaat twee vliegen in een klap bij vernieuwing lijfrente

Monique Sueters, directeur distributie & verkoop, maakt de aanpassingen bekend tijdens een masterclass Belonen die NN gisteren organiseerde in Amsterdam en die deel uitmaakt van een landelijke reeks waarin de gevolgen van het provisieverbod centraal staan. De dubbele aanpassing van de DIL is volgens haar een goed voorbeeld van de wijze waarop de verzekeraar processen gemakkelijker maakt voor het intermediair. “Tot en met 20 december, 23.59 uur, kan het intermediair de oude DIL inclusief provisie nog aanvragen”, aldus Sueters. “Na dat tijdstip geldt de nieuwe DIL die dan niet alleen wettelijk verplicht sekseneutraal is, maar ook gelijk inspeelt op het provisieverbod. We hebben er bewust voor gekozen deze aanpassingen gelijktijdig door te voeren, zodat we niet twee wijzigingen vlak achter elkaar richting intermediair hoeven door te voeren.”
Sueters benadrukt dat het belangrijk is dat het intermediair let op de expiraties van de polissen die tussen 21 en 31 december vallen. “Als het intermediair nog provisie wil ontvangen over de lijftrentes die naar aanleiding van deze expiraties worden gesloten, dan moeten aanvragen hiervoor voor 21 december worden ingediend.”De verplichte sekseneutraliteit leidt ertoe dat de premies voor mannen en vrouwen gelijk getrokken worden, waar mannen nu nog meer betalen op grond van hun gemiddeld lagere levensverwachting. Medio december zijn de tarieven van de nieuwe DIL bekend.

Reageer op dit artikel