nieuws

België scherpt regels voor winkelkrediet aan

Financiële planning

De Belgische overheid werkt aan strengere regels voor het kopen op afbetaling bij winkelketens. Daarmee moet het groeiende aantal betalingsproblemen met dergelijke winkelkredieten worden teruggedrongen.

België scherpt regels voor winkelkrediet aan

Het wetsvoorstel, dat nog dit najaar aan het parlement wordt voorgelegd, moet het gespreid betalen via winkelkaarten als de Home Card (Ikea) en Visa Kaart (Carrefour) aan banden leggen. “Zo zal je niet meer aan de kassa tegelijk een product kunnen kopen en een krediet aangaan. Dat zal apart afgehandeld moeten worden. En in de winkel zal je nog alleen een krediet mogen krijgen van iemand die daarvoor is opgeleid”, laat een woordvoerster van minister van Economie, Consumentenzaken en Noordzee Johan Vande Lanotte weten. Die vindt dat er te veel betalingsachterstanden ontstaan. “Sommige verkopers promoten dit soort kaarten met een debetrentevoet van 0%.”
Het aantal nieuwe consumptieve kredieten is bij onze zuiderburen dit jaar met 34% toegenomen, terwijl het bedrag aan achterstallige betalingen met 4,3% groeide tot € 1,7 mld.
Branchevereniging Comeos zit niet te wachten op nieuwe wetgeving, maar treft ondertussen wel zelf maatregelen. In elke vestiging van de tienduizend aangesloten winkels komt volgend jaar minimaal één gediplomeerd expert in consumentenkrediet te werken. 

Reageer op dit artikel