nieuws

ABN Amro beperkt overstag in rentetwist

Financiële planning

ABN Amro beperkt overstag in rentetwist

ABN Amro draait voor een kleine groep klanten alsnog de opslag op zogeheten Euriborhypotheken terug. Ruim 700 van de 6.600 klanten hoeven niet de verhoging van 1 naar 2 procentpunt te betalen die de bank dit voorjaar doorvoerde. Actiegroep Stopdebanken vindt de geste te mager en stapt alsnog naar de rechter.

De bank had net als andere geldverstrekkers de opslag verdubbeld omdat het financieren van de kortrentende hypotheken ook voor de banken zelf duurder is geworden. Veel klanten kwamen hiertegen in verweer omdat ze naar eigen zeggen niet wisten dat de opslag variabel was en plotseling geconfronteerd werden met fors hogere maandlasten.
Bij de klanten voor wie ABN Amro nu alsnog de verhoging van de opslag terugdraait, stond weliswaar in de documentatie dat de bank de opslag mag aanpassen, maar werd in de offerte gesproken van een vaste opslag. “We hebben gemerkt dat dat tot verwarring heeft geleid”, aldus een woordvoerder van ABN Amro. “Ook zijn er uitzonderingssituaties waar er met klanten individuele afspraken zijn gemaakt waardoor er geen bevoegdheid is om de opslag te wijzigen. Ook die zijn of worden teruggedraaid. Die laatste groep bestaat uit ongeveer 100 klanten.”
Actiegroep Stopdebanken neemt geen genoegen met de geste van ABN Amro en zet de vorige maand aangekondigde collectieve rechtszaak tegen de bank door. De actiegroep blijft op het standpunt dat ABN Amro haar klanten niet goed heeft voorgelicht en de zorgplicht heeft geschonden. ING en Obvion hebben eerder aangekondigde verhogingen van de renteopslag inmiddels al teruggedraaid.

Reageer op dit artikel