nieuws

‘Scheringa, DNB en Ernst & Young debet aan ondergang DSB’

Financiële planning

Niet de financiële crisis of de door Pieter Lakeman ontketende bankrun, maar het gedrag en de onkunde van topman Dirk Scheringa zijn DSB in 2009 fataal geworden, stellen de curatoren in hun dinsdag gepubliceerde rapport over het faillissement. Scheringa stelde zijn kunstcollectie, zakenvliegtuigen en voetbalclub AZ boven het belang van de klant en verspeelde zo het vertrouwen, aldus Rutger Schimmelpenninck en Ben Knüppe.

‘Scheringa, DNB en Ernst & Young debet aan ondergang DSB’

Volgens het rapport van de curatoren zwaaide Scheringa vrijwel alleen de scepter bij DSB Bank en moederbedrijf DSB Beheer. Als enige aandeelhouder kon hij naar believen commissarissen benoemen of ontslaan. Tegenspraak vanuit de eigen gelederen was er nauwelijks, en als die er wel kwam, dan legde Scheringa die doorgaans naast zich neer.
Niet alleen Scheringa maar ook De Nederlandsche Bank (DNB) valt volgens de curatoren het nodige te verwijten. De vergunning die DNB in 2005 verstrekte, had nooit zonder veel strengere voorwaarden afgegeven mogen worden, stellen zij. Ook had DNB beter zicht moeten houden op de geldstromen binnen het zakenimperium van Scheringa. Daarnaast plaatsen de curatoren vraagtekens bij de rol van accountant Ernst & Young.

Reageer op dit artikel