nieuws

Rabobank koopt Friesland Bank

Financiële planning

Rabobank koopt Friesland Bank

Friesland Bank wordt per direct onderdeel van Rabobank Nederland. Beide partijen zijn overeengekomen dat de Friese bank “in eerste instantie” 100% eigendom wordt van Rabobank. De integratie zal naar verwachting twee jaar gaan duren; in die periode behouden de bijna 900 Friesland Bank-medewerkers hun baan.

In de overgangsfase wordt gewerkt aan "een geleidelijke integratie van klanten, medewerkers, vestigingen en activiteiten van Friesland Bank in het netwerk van Rabobank". Afgelopen najaar kwam de raad van bestuur van Friesland Bank tot de conclusie dat zelfstandig voortbestaan niet langer verantwoord was. "De diepte, aard en lengte van de huidige economische crisis raakt zowel ons als onze klanten. Daarnaast houden wij, in verband met deze crisis, aanzienlijk meer (dure) liquiditeit aan dan in normale marktomstandigheden. Deze ontwikkelingen zetten de resultaten van Friesland Bank onder druk. Daarmee wordt het op relatief korte termijn realiseren van de vereiste versterking van het eigen vermogen van Friesland Bank, volgens de nieuwe Basel-3 regels, een onzekere factor." Over het eerste halfjaar van 2011 boekte de bank een nettowinst van € 6 mln; over heel 2010 was een verlies geleden van € 42 mln. De hypotheekportefeuille is zo'n € 4 mld groot.
DNB en mededingingsautoriteit NMa hebben al toestemming verleend voor het samengaan. Friesland Bank was grootaandeelhouder van Van Lanschot met 23% van de aandelen. Na de overname en een dividenduitkering aan de Stichting Friesland Bank is laatstgenoemde voor 11% aandeelhouder en Rabobank heeft nu een 12%-belang in Van Lanschot.
Sinds eind vorig jaar heeft Delta Lloyd een belang van 51% in Friesland Bank Assurantiën (FBA). De assurantietak van Friesland Bank gaat voor dertig jaar exclusief bemiddelen in Delta Lloyd-producten. Of die overeenkomst nu op losse schroeven komt te staan, is niet bekend.

Reageer op dit artikel