nieuws

Inkomen kind telt niet mee bij scheefhuur

Financiële planning

Woningcorporaties mogen aan bewoners van een sociaal huurhuis die samen meer dan € 43.000 bruto verdienen een extra verhoging tot 5% opleggen, bovenop de toegestane verhoging van 2,3%. Verdiensten tot € 13.000 per jaar van inwonende kinderen tot 23 jaar tellen niet meer mee bij het bepalen van dit bruto-inkomen, zo heeft minister Liesbeth Spies bepaald.

Inkomen kind telt niet mee bij scheefhuur

De minister past haar plannen aan, omdat zij vindt dat jongeren niet ontmoedigd moeten worden om een baan als krantenbezorger of vakkenvuller aan te nemen. Met een extra verhoging hoopt de minister dat bewoners, de zogenaamde scheefhuurders, vertrekken naar duurdere huurhuizen of naar een koopwoning, om zo huizen vrij te maken voor mensen met minder geld.

De oppositie vreest echter dat de middeninkomens weinig keus hebben als ze op zoek moeten naar een ander huis. Huren in de vrije sector schommelen vaak rond de € 1.000 en hypotheken worden niet meer zo snel verstrekt. Volgens Spies valt dat laatste mee. Iemand met een inkomen van € 43.000 kan volgens haar "een hypotheek van € 190.000 krijgen en er staan veel huizen te koop, ook in die prijsklasse".

Reageer op dit artikel