nieuws

Hypotheeknormen voor klanten met studieschuld niet zwaarder

Financiële planning

Volgens staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is het voor mensen met een studieschuld niet moeilijker geworden om een hypotheek te sluiten. Hij antwoordt dat mede namens minister De Jager op Kamervragen van de PvdA-leden Jadnanansing en Monasch, die wilden weten of de schuld nu zwaarder meetelt bij het bepalen van de maximale woonlast.

Hypotheeknormen voor klanten met studieschuld niet zwaarder

"Ik vind het verantwoord dat studenten voor het volgen van een opleiding een studielening aangaan. Het is ook verstandig de maandelijkse lasten van een studieschuld te laten meenemen in de hypotheekbeoordeling. Oud-studenten kunnen het geld voor de terugbetaling van hun studieschuld immers niet gebruiken voor de aflossing van een hypotheek", meldt Zijlstra. De verstrekkingsnormen voor mensen met een studieschuld zijn niet strenger geworden: "Bij het verstrekken van een hypotheek werd altijd al gevraagd naar eventuele andere schulden." Wel verschilt de manier waarop de studieschuld wordt meegerekend per bank, aldus de staatssecretaris. "De NvB geeft aan dat de normen niet strikter zijn geworden, maar wel dat ze scherper worden toegepast. Door de economische crisis is de nadruk meer komen te liggen op verantwoord lenen en letten de banken bij de verstrekking van de hypotheek extra op de financiële positie van de consument."

Reageer op dit artikel