nieuws

Nationale Borg komt met WIA-garantie

Financiële planning

Nationale Borg introduceert per 1 januari een garantiestelling voor bedrijven die voor eigen rekening de WIA willen uitvoeren. Daarmee lijken partijen die verzekeringen aanbieden op dit terrein, zoals De Amersfoortse, Nationale-Nederlanden, Interpolis en Achmea, er een geduchte concurrent bij te krijgen. “Het kan bedrijven vanaf vijfhonderd werknemers zomaar tonnen op jaarbasis schelen”, zegt Jos Kroon, directievoorzitter van Nationale Borg.

Nationale Borg komt met WIA-garantie

Belangrijk criterium bij het uittreden uit de WIA is dat de Belastingdienst eist dat de uitkering voor minimaal tien jaar is gegarandeerd. "Wij kunnen aan die eis voldoen. Verzekeraars kunnen dat ook, maar verpakken dat in een verzekeringsproduct. Ons garantieproduct draagt bij aan de inzichtelijkheid van de kosten", meent Kroon. "Bij particuliere verzekeraars is de gemiddelde premie rond de 0,4% van de verzekerde loonsom. Wat wij nu doen, is het aanbieden van een garantiefaciliteit waaronder de garantie wordt afgegeven. Wij zijn in staat om deze garantie te bieden tegen een fors lagere premie dan de werkgevers betalen in het publieke bestel, zelfs als ze er rekening mee houden dat ze de uitkeringen zelf moeten gaan doen." De werkgever moet wel jaarlijks de WGA-schadelast betalen bij het zuivere eigen risicodragerschap via Nationale Borg. "Maar als hij uittreedt, heeft hij wel direct de financiële prikkel om zijn WGA schadelast te reduceren en toekomstige instroom te beperken. Dat merkt hij namelijk direct in zijn portemonnee", zegt Kroon. "Verder is hij ook vrij om zelf re-integratie en preventie in te kopen en is daarbij niet afhankelijk van wat een verzekeraar in dat kader biedt."

Reageer op dit artikel