blog

MiFID II en vakbekwaamheid: verandert alles of niets?

Financiële planning 5683

MiFID II en vakbekwaamheid: verandert alles of niets?

MiFID II treedt in werking 3 januari 2018. Daar is veel over te doen. We worden bestookt met Nieuwsbrieven van bijvoorbeeld opleiders die ons tot actie aanzetten. Het valt me op dat ze inspelen op angst. De wereld verandert is de teneur en je moet nu al aan de bak – dus actie!

Het bekende verhaal….
Want wat is er echt aan de hand? Wat is de impact van MiFID II voor banken en andere beleggingsondernemingen die beleggingsdiensten verlenen? Ik zou die vraag als volgt willen beantwoorden:

Passend advies

Er verandert niets: op het terrein van vakbekwaamheid is er niet zo veel nieuws onder de zon. Ook onder MiFID I die november 2007 van kracht werd is vakbekwaamheid een wettelijke norm. Vakbekwaam moeten alle medewerkers al zijn!! Al sinds jaar en dag. Goede bankiers en andere goede beleggingsondernemingen geven nu al een passend advies en duidelijke informatie aan hun klanten gegeven door deskundige medewerkers.

Europese criteria

Er verandert echter ook veel: wat wel anders is, is dat onder MiFID II vakbekwaamheid van medewerkers die in het kader van het verlenen van een beleggingsdienst klanten informeren of adviseren moeten voldoen aan criteria die de Europese toezichthouder voor effectenmarkten en beleggingsondernemingen (ESMA) heeft opgesteld. Deze criteria worden nu uitgewerkt door AFM en DSI.

Eigen koers varen

Ons advies is eerst maar eens af te wachten waar de AFM en DSI mee komen. Wat gaan zij doen met de ESMA criteria? Een eigen uitleg en interpretatie van beide organisaties kan betekenen dat banken (en andere beleggingsondernemingen) inderdaad aan de bak moeten. Maar het kan ook zijn dat banken een eigen koers gaan varen uiteraard voor zover die koers gelijkwaardig is. MiFID II laat dat immers toe.

Reageer op dit artikel