blog

Nieuwkomers in adviseursland vs woekerende bamboe

Financiële planning

Nieuwkomers in adviseursland vs woekerende bamboe

Al jaren had ik last van woekerende bamboe in mijn tuin. Ik besloot daar laatst eindelijk eens wat aan te doen. Er waren twee opties: zelf doen of een hovenier in huren. Ik koos voor het eerste. Ik ben gezond, fit, heb een spade en in het weekend een aantal vrije uren. Waarom dus een dure hovenier? Dat kan ik zelf ook wel!

Woekerende bamboe moet je echt twee spades diep uitgraven om het weg te krijgen. Ik begon vol goede moed. Het resultaat van twee vervelende weekenden spitten: nauwelijks opgeschoten, een slecht humeur, spierpijn en een kapotte rug. Uiteindelijk kwam de realiteitszin. Ik belde een hovenier en binnen twee dagen was mijn tuin bamboevrij, de planten stonden weer op z’n plek en een kleine verzakking in het terras werd ook kosteloos hersteld. Dit nog naast alle tips over wanneer ik welke plant het best kon snoeien, welke mest ik het best kon gebruiken enzovoorts. Een tijd later kwamen ze nog terug om eventueel achtergebleven bamboescheuten te verwijderen: service van de zaak. De nota van de hovenier heb ik met veel plezier betaald. Iedereen zijn vak!

‘Wij van WC-eend’
Ik moest aan dit verhaal denken toen ik afgelopen week het persbericht met eigen onderzoek van Hypotiek.nl las over advies- en bemiddelingskosten. Mijn oog bleef hangen bij de conclusie die Hypotiek.nl trok: “Het lijkt er op de adviestarieven uit concurrentieoverwegingen laag worden gehouden en dat de misgelopen inkomsten vervolgens bij de bemiddelingskosten worden opgeteld.” Hypotiek.nl zelf kwam als goedkoopste partij uit de bus voor zowel advies als bemiddelen. Bij nadere bestudering van het artikel concludeerde ik al snel dat dit ‘onderzoek’ en de getrokken conclusies wel erg ‘dun’ waren en neer kwamen op ‘wij van WC-eend adviseren…’ Jammer! Ik juich namelijk een branche brede discussie rondom bemiddelingskosten toe en dan specifiek een discussie over de tijd die bemiddeling kost. Anno 2015 moet dit traject toch veel efficiënter kunnen?

Appels met peren
Ik was verrast dat ik Hypotiek.nl nog niet kende en heb me in hun verdiept. Ik heb namelijk veel bewondering voor kleine spelers die zich durven af te zetten tegen de grote marktpartijen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een nieuwkomer in een branche een bedrijfsmodel volledig op de kop zet. Bij de grote marktpartijen zit namelijk nog wel eens een dosis arrogantie, starheid en gebrek aan innovatie. Ik was dan ook benieuwd naar de slagkracht van Hypotiek.nl.

Bestudering van de site en de gedeponeerde jaarstukken bij de KvK inclusief bedrijfsinformatie, leerde mij dat men al jaren bezig is. De omvang van de organisatie is gering. Ze doen zaken met een beperkt aantal aanbieders en de klant doet verreweg het meeste werk zelf. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, maar om dat nu af te zetten tegen onder andere de grote ketens met een totaalaanbod, volledige onafhankelijkheid en full-service? Dat is toch wel appels met peren vergelijken. De dienstverlening van partijen als Hypotiek.nl is toch met name voor de mens die graag zelf de woekerende bamboe uit de tuin haalt en daar de tijd, de middelen en energie voor heeft. Deze mensen zijn er. Niets mis dus met het aanbod van Hypotiek.nl. Echter vergelijk dat niet met de full-service diensten van de hovenier. Mijn rug weet namelijk inmiddels beter.

Reageer op dit artikel