blog

Verlaag de hypotheekrente!

Financiële planning

Verlaag de hypotheekrente!

Waarom betalen Nederlandse huiseigenaren eigenlijk nog zo’n hoge hypotheekrente? In geen 500 jaar was het renteniveau in Nederland zo laag als nu.

De hoogte van onze hypotheekrente wordt ook al honderden jaren afgeleid van dat landelijke renteniveau. De gemiddelde rentemarge die geldverstrekkers hun klanten berekenden lag in 2005 op 0,77%. Maar sinds 2008 wordt de afstand tussen de kapitaalmarktrente en de hypotheekrente steeds groter. Die marge is nu opgelopen tot ver boven de 2%. Daarmee hebben we één van de allerhoogste tarieven in Europa. Banken en verzekeraars ontvangen dus veel meer marge op hypotheken dan feitelijk noodzakelijk. Waarom krijgt de klant dat niet terug?

Nederlandse geldverstrekkers redeneren dat de huidige kapitaaleisen verlaging onverantwoord maken. Maar waarom geldt dat dan niet voor buitenlandse financiële instellingen? En geldverstrekkers menen dat hun risico is toegenomen door het grote aantal huizen dat ‘onder water staat’. De omgekeerde redenering geldt ook. Als de rente wordt verlaagd, dalen de maandlasten voor huiseigenaren en kunnen de hypotheken makkelijker en sneller worden afgelost. Het klantbelang stond toch centraal?

Bestaande klanten
Sterker, als dat klantbelang écht wordt beleden, zouden niet alleen bij nieuwe hypotheken de marges verkleind moeten worden maar ook bij alle bestaande klanten. Die zijn in heel andere tijden geadviseerd om toch vooral voor zekerheid te gaan. Klanten die in 2008 massaal een hypotheekadvies kregen voor de langere termijn, betalen al zes jaar bijna 2% meer dan bij een variabel renteadvies het geval was geweest.

In de discussie over beleggingsverzekeringen hebben we één ding te laat en pijnlijk geleerd als financiële sector: dat financiële producten die bedoeld zijn voor de langere termijn, met regelmaat moeten worden geüpdatet. Steeds opnieuw tegen het licht gehouden en beoordeeld. Kloppen de uitgangspunten nog, voldoet het product nog aan de verwachtingen en doelstellingen? Deugt het product nog naar het oordeel van vandaag? De toekomst is minder voorspelbaar dan vroeger, de uitgangspunten verschillen vaak teveel met de realiteit. En daarom zouden financiële producten met regelmaat moeten worden aangepast aan die snel en sterk veranderende tijd.

Protest
In Nederland profiteren bestaande hypotheeknemers nauwelijks van die al jarenlang extreem lage rente. Die betalen in deze tijd eigenlijk onacceptabel hoge rentes van tussen de 4,5 en 5,5%. En als het verschil tussen de gemaakte afspraken en de praktijk echt te groot wordt, gaat dat altijd voorspelbaar gedoe en gerommel geven. Komt men daartegen begrijpelijk in protest. De financiële instellingen en de kundige adviseurs zullen zich beroepen op die ooit gemaakte afspraken en verplichtingen. De rente had ook kunnen stijgen, en dan hadden banken en verzekeraars de afgesproken hypotheekrente ook niet eenzijdig kunnen verhogen. Of hadden ze dat in uitzonderlijke situaties toch gedaan? Bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zien we dat verzekeraars vanwege de sterk veranderende realiteit, ‘en-bloc’ de gemaakte afspraken openbreken. En de premie flink verhogen.

Zou het niet passend zijn bij de huidige tijd om hypotheekklanten gratis te laten oversluiten? Dan zou de financiële sector haar verantwoordelijkheid zelf nemen in plaats van straks te worden gedwongen door nu al boze parlementariërs of actievoerende klanten.

Reageer op dit artikel