blog

De klant leiden naar een oplossing die lucht geeft

Financiële planning

De klant leiden naar een oplossing die lucht geeft

Banken werken niet mee aan boetevrij oversluiten bij knellende betalingsverplichtingen. Dat begrijp ik. Ik begrijp ook minister Dijsselbloem. Maar iemand moet de regie nemen.

Ik begrijp dat de banken niet gaan roepen dat hun klanten bij problemen zonder kosten hun rente mogen omzetten. De kans is groot dat je met regelmaat de kwaadwillenden beloont. Dat kost geld en dat moet terugverdiend worden.

Noem ons niet!
Ook weet ik uit ervaring dat je met een goede onderbouwing voor klanten die alles hebben gedaan om schade te beperken, echt wel een luisterend oor vindt bij de bank en ook met regelmaat een oplossing. Ik heb zelf net voor de tv-opnames voor januari 2015 van TV Makelaar op rtl4 een dergelijke case opgepakt. Dit zijn mensen met gewoon veel pech. Hardwerkende en welwillende ouders van vijf kinderen die er alles aan doen om hun hypotheek te betalen…het lukt alleen bijna niet meer. Een telefoontje van ons naar deze grote bank deed deuren openen. We gaan er dus samen uitkomen. Dat betekent wel dat de bank bereid moet zijn financiële pijn te pakken. Die bereidheid was er. Waarom? Een goede, duidelijk onderbouwde situatieschets van ons plus een opgave van mogelijke oplossingen én welwillende klanten die niet de schuld volledig op de bank schuiven en verantwoordelijkheid nemen. Laatste reactie van de betrokken bank: “Noem onze naam alsjeblieft niet op televisie! Dan is er geen houden meer aan.”

De overheid
Ik begrijp ook Dijsselbloem. De wetgever moet richting geven. Zeker in spannende tijden. Ik begrijp dat hij bij de banken aanklopt, al is het wel erg gemakkelijk om over centjes van anderen te beslissen. Het is niet zíjn geld. (Hoewel, al dat staatsbezit…)
Auto’s en huizen zijn de melkkoe van onze regering. Waarom geen extra belastingaftrek voor consument en bank als ze gezamenlijk tot een oplossing komen? Wat doet de minister zelf om huiseigenaren in nood te helpen? Waar is de overheid als de woningeigenaar klem zit? Begrijp me goed. Ik ben voorstander van een kleine overheid, eigen verantwoordelijkheid van de mens en marktwerking. Zolang dat alles (helaas) nog niet gerealiseerd is, moeten in deze barre tijden alle betrokken partijen water bij de wijn doen.

De oplossing
Iemand moet echter de regie nemen, de (on-)mogelijkheden aan de kant van klant en bank onderzoeken, een plan maken en dit periodiek aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Leiden naar een oplossing die lucht geeft en die uiteindelijk voor alle partijen een zo laag mogelijke schadelast oplevert.

Wie is die regisseur?? Inderdaad, de onafhankelijk financieel adviseur.

Reageer op dit artikel