blog

Hoe ver loopt Nederland achter?

Financiële planning

Hoe ver loopt Nederland achter?

Afgelopen week was ik in Seattle voor het jaarlijkse FPA-congres. Op dat congres komen 2.000 financieel planners uit Amerika plus vertegenwoordigers van zo’n 20 andere landen bij elkaar. Ze zijn te omschrijven, en ik quote de website, als: “The brightest, the most innovative, those with the most experience, the freshest ideas and the most to share”.

Onderling hebben we veel gesproken over de verschillen tussen de Verenigde Staten en Nederland, wat we van de Amerikanen kunnen leren en welke nieuwe ontwikkelingen wij graag ook in Nederland zouden zien. Wij waren met acht Nederlanders. Naast FFP-bestuurslid René Smits en ik waren dat professionals uit de praktijk, besturen en universitaire wereld. Het was zeer goed vertoeven én gezellig.

Amerika is de bakermat van de moderne financiële planning. Veertig jaar geleden gestart om mensen te laten profiteren van de professionele hulp van beroepsbeoefenaars, die inzicht bieden in de vele, vaak versnipperde, gebieden van de financiële dienstensector. En overzicht geven.

Amerika – Nederland: 4 – 0
In mijn eerdere blogs deze week schreef ik al dat de financieel planners in Amerika veel verder zijn op het gebied van vermogensadvies, vermogensbeheer en beleggen (1 – 0) en dat zij meer focus leggen op het maken van de ‘klik’ met de klant en het begrijpen van de wensen en dromen van hun klant (gekscherend omschreef ik dat als de ‘softe’ kant van financiële planning): 2 – 0.

Als derde punt wil ik de wijze waarop in de Verenigde Staten business wordt bedreven noemen. Goed werkende CRM-systemen, die optimaal door planners wordt benut: goede klantinformatie en persoonlijke benadering in plaats van rondvliegende nieuwsberichten. 3 – 0.

Veel ervaring is er in Amerika met een kleine en terugtredende overheid. Voor vele universiteiten moet er behoorlijk gedokt worden en daarom zijn er vele ‘college savings plans’. Pensioenen zijn de afgelopen jaren meer en meer de verantwoordelijkheid van medewerkers zelf geworden.
In Nederland wordt de basisbeurs afgeschaft en zijn er veel onzekerheden op AOW- en pensioengebied. Het lijkt erop dat we heel veel kunnen leren van hoe Amerikanen met hun financiële planning omgaan. 4 – 0.

Nederland
Waar Nederland voorloopt op de Verenigde Staten is ‘fee only’, oftewel ons provisieverbod. Gedwongen door de wetgever wordt er voor complexe, financiële producten geen provisie meer gerekend. Daarvoor in de plaats zijn tarieven per uur of voor een heel financieel planningstraject en serviceabonnementen gekomen. Allemaal rechtstreeks door de klant betaalt.
Amerika worstelt met fee only en commission; met rechtstreekse en indirecte (via verzekeringsmaatschappij of beleggingsfonds) betalingen. Zij kunnen nog veel van ons leren.

Grote voorsprong hebben Nederlandse financieel planners op hun collega’s in Amerika over de breedte van het vak: de integraliteit. De vele aspecten van persoonlijke financiën worden door ons met elkaar verbonden: fiscaal, estate planning, hypotheek, levensverzekeringen, beleggen, pensioen, etc. En dat was veertig jaar geleden de basis van financiële planning.

Gelijkspel
We mogen in Nederland trots zijn op waar we staan met financiële planning. Binnen de internationale organisatie FPSB Ltd. worden wij, samen met landen als de VS en Australië, als één van de zeven ‘mature countries’ gezien. Met vele nieuwe ontwikkelingen en inzichten op de FPA BE-conference kunnen wij ons voordeel doen. Maar wij hebben ook veel te brengen naar de internationale financieel plannersgemeenschap. Gelijkspel.

Bert Sonneveld schrijft tijdens zijn verblijf in Seattle een aantal blogs voor am, dit is het laatste deel. Sonneveld is directeur van – het keurmerk en de beroepsvereniging – FFP. Gecertificeerd financieel planners met het FFP-Keurmerk onderscheiden zich door integriteit, kwaliteit, deskundigheid en ervaring. Voorheen werkte hij onder andere bij Akkermans & Partners, Allianz en Tempo-Team. Voor het CDA is hij fractievoorzitter geweest in Naarden en later ook in Bussum; nu is hij lid van het Dagelijks Bestuur van het CDA Noord-Holland. Bert is econoom, geboren in 1967, schrijver van het boek ‘Verfrissend’ en woont in Bussum.

Reageer op dit artikel