blog

Echtscheiding verzekeren of toch maar sparen?

Financiële planning

Echtscheiding verzekeren of toch maar sparen?

Ik houd me graag bezig met bewustmaking: dat we nooit meer hoeven te zeggen, dat we iets niet wisten. En daarom een aantal kanttekeningen over hoe we kunnen omgaan met het echtscheidingsrisico.

 
Eén op de drie huwelijken eindigt door echtscheiding, we weten alleen niet van te voren welke. Maar wel dat vrijwel niemand het voor zijn plezier doet. Dat maakt zoiets een onzeker voorval en niet iets om de verzekeraar een poot uit te rukken. Je moet je producten en processen ook niet afstemmen op die ene  fraudeur, maar op alle anderen die geholpen kunnen en moeten worden. Verder is het doel van de echtscheidingsdekking bij de VBG 2.0 niet het vergoeden van de roze bril die aan gruzelementen ligt (daar zijn kennelijk o.a. reisverzekeringen voor), maar het verzekeren van de mogelijk aanzienlijke schade. Het gaat daarbij niet om de geringe kans op een voorval, maar juist de gevolgen als die kans zich voordoet. Zo is de kans dat een huis afbrandt door blikseminslag heel klein, maar toch is het verstandig om je er tegen te verzekeren.

Relatiesparen?

Gedurende een mensenleven is echtscheiding na overlijden en gedwongen pensionering het minst onzekere voorval. En hoewel de kans op overlijden gerust op 100% mag worden gesteld, gaan miljoenen mensen niet sparen om de gevolgen daarvan op te vangen, maar verzekeren zij zich. Waarom dan ook niet voor echtscheiding waarbij de kans een stuk kleiner is en de financiële schade veel groter?
Ooit werd ook getwijfeld of werkloosheid privaat verzekerbaar was en hoewel het doorgaans een beperkte dekking is, zijn er toch zat aanbieders. En zijn er inmiddels zat mensen die blij waren zo’n verzekering te hebben. Dan moeten we ook niet meer bang zijn voor het echtscheidingsrisico dat op zich overzichtelijker is. 

Of zullen we toch maar kiezen voor ‘relatiesparen’? Sparen voor een feest en als daar geen aanleiding meer voor is, verdelen we de pot gewoon.

Reageer op dit artikel