nieuws

Am:jaarboek is uit: verzekeren voor en na Solvency II

Cijfers 962

Am:jaarboek is uit: verzekeren voor en na Solvency II

De Europese Solvency II-regels die vanaf 2016 gelden, zorgen voor een nieuwe kijk op verzekeringscijfers. In het vandaag in boekvorm verschenen am:jaarboek 2017 heeft de redactie alle belangrijke statistieken over 2016 op een rijtje gezet.

In 2016 is de Nederlandse bijna 4% kleiner geworden. Die krimp is grotendeels kunstmatig door het ‘vertrek’ van enkele grote partijen. De tien grootste concerns zien hun belang met een kleine 2% toenemen.

Van de radar

Een aantal onderlinge verzekeraars verdween in 2016 van de DNB-radar. Zij kunnen onder voorwaarden kiezen voor een verlicht regime zonder Solvency II-rapportages. Ook een aantal natura-uitvaartverzekeraars vallen niet meer onder DNB-toezicht.

Solvency II leidde bovendien tot enkele andere rubrieksindelingen en een herschikking van de onderverdeling van de premies. De redactie heeft de technische resultaten, marktaandelen en solvabiliteitscijfers van alle deelmarkten binnen de branche op een rijtje gezet. Die overzichten zijn aangevuld met hoofdstukken over de grootste spelers op de hypotheekmarkt, de natura-uitvaartverzekeraars en de top 100 van intermediairbedrijven in Nederland.

Het am:jaarboek wordt dit jaar uitgegeven als een handzaam naslagwerk in boekvorm. Bestellen kan via deze link.

Reageer op dit artikel