nieuws

Hypotheekportefeuille ING Nederland krimpt

Cijfers 1092

Hypotheekportefeuille ING Nederland krimpt

De uitstaande hypotheekportefeuille van ING is in het eerste kwartaal van 2017 gedaald van €125,7 (eerste kwartaal 2016) naar €118,9 miljard.

In de eindcijfers van vorig jaar was ook een daling van deze portefeuille te zien: van €126,7 miljard eind 2015 naar €120,9 miljard eind 2016. Door de hypotheek volumes in omringende landen steeg de totale hypotheekportefeuille van de ING van €280,0 naar €283,6 miljard in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar.

Het onderliggend resultaat voor belastingen liep met bijna 40 procent op tot 1,65 miljard euro. Dat is vooral te danken aan hogere inkomsten uit de dienstverlening aan grote, internationale bedrijven. Ook de kredietverlening liet opnieuw groei zien en de voorzieningen voor oninbare leningen waren relatief laag. Daarnaast hielp een scherpe kostencontrole de bank vooruit, zei topman Ralph Hamers woensdag.

ING boekte wel een lagere nettowinst, 1,14 miljard euro tegen 1,25 miljard euro een jaar eerder. Dat komt doordat de bank in het eerste kwartaal van 2016 een eenmalige boekwinst van ruim een half miljard euro kon bijschrijven op de verkoop van aandelen in zijn voormalige verzekeringstak NN Group (Nationale-Nederlanden).

De kredietportefeuille groeide afgelopen kwartaal per saldo met 5,7 miljard euro. Zowel consumenten als bedrijven leenden meer bij ING. Ook de spaartegoeden namen toe, per saldo met 6,7 miljard euro. De rentemarge bleef stabiel, terwijl de inkomsten uit provisies en commissies in de lift zaten.

Economische vooruitzichten

In een toelichting op de cijfers zei Hamers dat de economische vooruitzichten zonnig blijven. Het consumentenvertrouwen in Europa neemt toe, terwijl de werkloosheid verder daalt. Ook de huizenmarkt vertoont in de meeste markten waar ING actief is een stijgende lijn. Dat zorgt voor een ,,fundamentele groei”, aldus de topman. Wel blijft de lage rente een rem zetten op de financiële resultaten.

Reageer op dit artikel