nieuws

Eerlijke Verzekeringswijzer spoort helft verzekeraars aan

Cijfers

Eerlijke Verzekeringswijzer spoort helft verzekeraars aan

Sinds de Eerlijke Verzekeringswijzer, een initiatief van Amnesty International, een jaar geleden werd ingevoerd heeft de helft van de tien grootste verzekeraars in Nederland hun duurzaamheidsbeleid veranderd. De overige vijf verzekeraars deden niks aan hun beleid.

ASR, Achmea, SNS Reaal, Aegon en APG Loyalis verduurzaamden hun investeringen sinds de Eerlijke Verzekeringswijzer in september 2013 gelanceerd werd. De eerste vier partijen zetten samen 54 hogere scores op onderwerpen als mensenrechten, gezondheid en natuur. Zo scoorden ASR en Achmea nu een 9 voor het mensenrechtenbeleid, tegenover een 3 tijdens de meting van een jaar geleden. APG verbeterde zich vooral op het gebied van transparantie en verantwoording.

Geen verbetering
Minder goede woorden waren er voor Delta Lloyd, ING, Allianz, Generali en Legal & General. “Zij brachten in de onderzoeksperiode van acht maanden geen enkele meetbare verbetering aan in hun investeringsbeleid, of maakten die niet publiek kenbaar”, schrijft Amnesty International.

Ondanks de tegenvallende scores van deze vijf partijen is projectleider Titus Bolten tevreden met wat het eerste jaar van de Eerlijke Verzekeringswijzer heeft gebracht: “Verzekeraars beginnen zich te onderscheiden. Hierdoor krijgt de consument echt iets te kiezen. De lancering van de Eerlijke Verzekeringswijzer heeft bij een aantal verzekeraars duidelijk als een wake-up call gewerkt. We moedigen de verzekeraars die nu beleidsaanscherpingen hebben doorgevoerd aan om daarmee door te gaan. Er valt nog genoeg te verbeteren. De andere verzekeraars zullen nu hun best moeten doen om aan te haken. Steeds meer mensen willen graag klant zijn bij een verzekeraar die transparant en maatschappelijk verantwoord investeert. Stilzitten is geen optie.”

Reageer op dit artikel