nieuws

Meer auto’s en minder bromfietsen gestolen

Cijfers

In totaal werden in het eerste halfjaar van 2013 5.746 personenauto’s gestolen, een stijging van 2,7% ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit recente cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Op het totale Nederlandse wagenpark van ruim 8,5 miljoen is het risico dat een auto gestolen wordt op jaarbasis 14 per 10.000. De kans op diefstal is bij jonge auto’s (tot en met 3 jaar oud) is anderhalf keer zo groot als bij oudere auto’s. In het eerste halfjaar werden 1.565 personenauto’s tot en met drie jaar oud gestolen, 153 meer dan in het eerste halfjaar van 2012. De diefstal van oudere auto’s bleef ongeveer gelijk.

Meer auto’s en minder bromfietsen gestolen

Het diefstalrisico verschilt sterk per automerk. Van het merk Lexus worden er per jaar 76 per 10.000 gestolen, van Volkswagen 38 en van BMW 36. Het gaat hierbij vooral om types die tweedehands een hoge waarde hebben. Van hybride auto’s is het diefstalrisico per jaar -met gemiddeld 20 per 10.000- ongeveer even hoog als van andere jonge auto’s. Ook in deze categorie is Lexus koploper met een gemiddelde van 100 diefstallen per 10.000.
Het aantal diefstallen van bestelauto’s steeg met 200 stuks (18,5%) naar 1.279. Het aantal diefstallen van brom- en snorfietsen daalde met 15% tot 6.718 gestolen, dat zijn er 1.186 minder dan in 2012. De diefstal van motorfietsen daalde met 3% tot 818. Er werden 99 vrachtwagens gestolen, 8 minder dan in 2012. Het aantal diefstallen van zware aanhangwagens steeg met 49 naar 434; bij de opleggers was een daling: 71 diefstallen, 20 minder dan in 2012.
Preventie
Serviceprovider Turien en LoJack zijn een samenwerking aangegaan op het gebied van autodiefstalpreventie. Voor personen- en bestelauto’s wordt voortaan ook een affabriek startblokkering in combinatie met een LoJack nadiefstalsysteem als alternatief voor SCM klasse 3 geboden. Voor auto’s waar nu een SCM klasse 4/5 systeem wordt gehanteerd, kan eveneens gekozen worden voor het LoJack nadiefstalsysteem. Indien een dubbele bescherming gewenst is, kan bovendien gekozen worden voor Riskbox 1000 GPS/GSM in combinatie met een LoJack systeem. Er worden dan twee afzonderlijke systemen gemonteerd in het voertuig, waardoor de kans op buiten werking stellen van de apparatuur aanzienlijk wordt verlaagd.
 

Reageer op dit artikel