nieuws

Britse hypotheekmarkt leeft op

Cijfers

De hypotheekmarkt in het Verenigd Koninkrijk heeft vorig jaar de in 2011 ingezette stijgende lijn voortgezet. Zo is het aantal starters vorig jaar gestegen tot het hoogste in vijf jaar. Tegelijkertijd werd in het laatste kwartaal van 2012 het laagste aantal gedwongen verkopen geregistreerd sinds eind 2007. Bovendien hebben geldgevers in januari de leennormen verder opgerekt, zodat meer huizenbezitters hun hypotheek hebben kunnen verhogen.

Britse hypotheekmarkt leeft op

Dat blijkt uit cijfers van de Council of Mortgage Lenders (CML), de Britse vereniging van geldverstrekkers. Vorig jaar kochten 216.200 Britten voor het eerst een huis, 12% meer dan in 2011. In het laatste kwartaal werd 42% van alle aankoopgerelateerde hypotheken gesloten door starters.
Gemiddeld leent een Engelsman 80% van de waarde van de woning. Een op de vijf starters sluit een hypotheek die 90% of meer van de woningwaarde bedraagt. De zogeheten ‘first time buyers’ besteden net als de gemiddelde hypotheekklant een kleine 20% van hun inkomen aan rente en aflossing of kapitaalopbouw. De hypotheekverstrekking aan doorstromers is in het vierde kwartaal met 3% afgenomen; over heel 2012 resteert echter een toename van 3%.
De totale hypotheekproductie is vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk volgens de CML uitgekomen op 143 (141) miljard pond. Voor komend jaar wordt een verdere stijging tot 156 mld pond voorspeld.

In de eerste maand van dit jaar is bovendien voor ruim 30 mln pond aan tweede hypotheken gesloten:het hoogste bedrag sinds 2009. Deze zogeheten ‘secured loans’ worden aangeboden door gespecialiseerde partijen en vaak voor bestedingsdoeleinden gesloten door huiseigenaren. Aanbieders als Shawbrook Bank hebben de afgelopen weken hun verstrekkingsnormen versoepeld en bieden nu de mogelijkheid om de hypotheek te verhogen tot maximaal 95% van de woningwaarde. Sinds het instorten van de Britse huizenmarkt in 2008 – wat leidde tot een halvering van de hypotheekproductie – waren dergelijke voor Engelse begrippen hoge hypotheken niet meer te sluiten.
 

Reageer op dit artikel