nieuws

SOS luidt noodklok over toename onverzekerd reizen

Cijfers

SOS luidt noodklok over toename onverzekerd reizen

Alarmcentrale SOS International waarschuwt dat het aantal ‘eigenkostendossiers’ de laatste jaren fors toeneemt. Dit betreft mensen die de alarmcentrale bellen met een hulpvraag, maar die daarvoor geen reisverzekering hebben gesloten. In 2009 steeg dit aantal met 44% ten opzichte van het jaar daarvoor en vorig jaar liet het aantal eigenkostendossiers een stijging zien van 54%.

"Kennelijk leeft bij steeds meer mensen het idee dat je op vakantie geen reisverzekering nodig hebt", aldus SOS International. "Maar bij ons op de alarmcentrale ervaren wij bijna dagelijks wat voor ellende mensen meemaken die zonder reisverzekering op pad zijn gegaan en onze hulp nodig hebben."
Bij medische kosten in het buitenland, bijvoorbeeld, volstaat de basisverzekering vaak niet, zegt de ASR-dochter. "Een basisverzekering vergoedt doorgaans 1x of maximaal 2x het Nederlandse tarief. En dat is in veel landen niet voldoende." Ook repatriëring, wegslepen van een kapotte auto of vervangend vervoer zijn voor eigen rekening als geen reisverzekering is gesloten.
De gemiddelde eigen kosten op een medisch dossier bedroegen vorig jaar ruim € 3.300, maar uitschieters van € 20.000 of € 34.000 per dossier komen ook voor. "Zuur geld als je bedenkt dat een reisverzekering maar een paar euro per dag kost."
 

Reageer op dit artikel