nieuws

Willem van Uijen (28): ‘Salaris vergelijken is ongemakkelijk, maar wel heel belangrijk’

Carrière 2910

Willem van Uijen (28): ‘Salaris vergelijken is ongemakkelijk, maar wel heel belangrijk’

In am:magazine interviewen we iedere maand een talent uit de branche. In juni kwam Willem van Uijen (28) aan het woord. Na een studie geologie belandde hij vanuit de olie-industrie bij adviesketen Viisi waar hij hypotheekconsultant is. Wijzend op een verleden met “buitensporige bonussen” pleit hij voor openheid over salarissen.

Hoe ben je na een studie geologie in deze branche terechtgekomen?
“Per toeval. In 2015 was ik op zoek naar een nieuw huis. Op een gegeven moment kwamen we bij Viisi in Den Haag terecht. We waren heel tevreden over de manier waarop we werden begeleid. Ik kom uit de oliewereld, een niet bepaald progressieve branche waar veel nog op een bureaucratische manier wordt gedaan. Bij Viisi viel me de efficiency op. Omdat het wat minder ging met de oliebranche en ik op mijn werk steeds minder te doen had, ben ik gaan kijken naar vacatures. Ik solliciteerde half november bij Viisi en zat er al tijdens het kerstdiner.”

Hoe verliep de overstap?
“Ik ben hier, net als iedereen die nieuw binnenkomt, begonnen met veel helpdesktaken, werkvoorbereidingen en algemene administratieve taken. Zo kon ik het bedrijf leren kennen en de kennis opdoen om uiteindelijk hypotheekadvies te kunnen geven. Met online cursussen heb ik de Wft-bevoegdheden gehaald. Het was een hele omschakeling, geologie gaat gepaard met veel visuele informatie zoals geografische kaarten. Maar ik ben blij met de verandering. Ik ben nu hypotheekconsultant. Het gaat mij niet zozeer om de producten, maar om de mensen verder te helpen met hun zoektocht. Ik vond al snel mijn draai, helemaal toen het bedrijf van een traditionele organisatie overging naar de Holacracy-structuur waarbij het accent ligt op zelfsturende teams.”

Werkt die structuur goed volgens jou?
“Hiervoor werkten we traditioneel: je hebt je taken en je legt verantwoording af aan je manager. We hebben nu geen managers meer. Zelfsturing klinkt alsof er geen regels zijn, maar er zijn zelfs meer regels. Onze zelfsturende teams zijn georganiseerd in ‘cirkels’ met daarin extra verantwoordelijkheden die door iedereen binnen Viisi vervuld kunnen worden. Wil je extra taken op je nemen, zoals het opstellen van een marketingplan voor expats waar ik me nu mee bezig houd, dan dien je een voorstel in. Als het akkoord er is, heb je alle vrijheid voor de invulling. Iedereen is betrokken bij de invoering van het nieuwe model. De bedoeling is dat we zo transparant mogelijk zijn over onze werkwijze en verantwoordelijkheden en dat we elkaar erop kunnen aanspreken als doelen niet worden gehaald. Zo komt binnenkort ons salarismodel op de website te staan.”

Voel je je goed bij die transparantie?
“Ik was meteen voor. Het model promoot eigenaarschap en ondernemerschap en biedt veel ruimte om dingen zelf aan te pakken. Plannen worden niet vanuit één manager opgezet. Het stimuleert me om meer taken op te pakken. Ik vind het ook gaaf dat we zo transparant zijn over de salarissen. Dat gebeurde intern al. Vergelijken is een beetje ongemakkelijk, maar ik vind het heel belangrijk. Vooral gezien de historie van de branche waar buitensporige dingen gebeurden met salarissen en bonussen vind ik het een goede beweging om daar juist open met elkaar in te staan.”

Reageer op dit artikel