nieuws

Dennis Heijnen (29): ‘Die belangenbehartiging vind ik boeiend’

Carrière 1959

Dennis Heijnen (29): ‘Die belangenbehartiging vind ik boeiend’

In am:magazine interviewen we iedere maand een talent uit de branche. In april was dit Dennis Heijnen (29). Heijnen studeerde economie en politicologie aan de VU in Amsterdam. Hij werkt sinds 1,5 jaar als senior beleidsadviseur bij het Verbond van Verzekeraars.

Je werkt nu anderhalf jaar voor het Verbond, waar houd je je mee bezig?
“Ik zit op de afdeling Algemene Zaken en houd me bezig met onderwerpen zoals maatschappelijk beleggen, Solvency II, belastingen en kapitaalbeleid. Ik schrijf beleid en ik ben de brug tussen verzekeraars en politiek en toezichthouders. Ik voer gesprekken met ministeries en De Nederlandsche Bank.”

Kun je met een voorbeeld toelichten hoe je werk eruitziet?
“Na het instorten van de kledingfabriek in Bangladesh in 2013 uitte het ministerie van Buitenlandse Zaken de wens om convenanten op te stellen met sectoren, ngo’s en vakbonden om dit soort rampen te voorkomen. Ook de verzekeringsbranche wil zo’n convenant sluiten. Ik voer namens de sector die onderhandelingen. Verzekeraars beleggen ook in het buitenland. Je wilt een bedrijf dat ethisch onverantwoord bezig is daarop aanspreken. Een ander voorbeeld zijn belastingzaken. Ik bekijk de fiscale maatregelen die dit kabinet neemt en hoe ze ons raken.”

Wat spreekt je zo aan in je functie?
“Ik vind het leuk om uit te zoeken hoe de branche het rendement kan blijven behouden en tegelijkertijd maatschappelijk verantwoord met de wereld kan omgaan. Vorig jaar hadden de verzekeraars bij elkaar een belegd vermogen van € 490 miljard, de impact op de economie en de maatschappij is groot. Dat snijvlak van overheid en bedrijfsleven en de impact op de maatschappij vind ik heel intrigerend. Werken voor een verbond, een vereniging, spreekt me ook erg aan omdat je continu met verbinden bezig bent. Hoe krijgen we de neuzen dezelfde kant uit? Die belangenbehartiging vind ik boeiend.”

Wat was je beeld van de branche toen je erin stapte?
“Ik had me niet gerealiseerd dat de sector zo enorm betrokken is in de media met zoveel onderwerpen. Stalbranden, klimaatverandering, we spelen op van alles in. Voordat ik hier binnenstapte, had ik het idee dat deze sector heel degelijk was, misschien zelfs te degelijk. Dat valt reuze mee heb ik gemerkt. Die degelijkheid moet eigenlijk een handelsmerk worden zonder dat het saai wordt. Meer meegaan met de tijd blijft belangrijk. Digitalisering, transparantie. Die wegen zijn gelegd, maar het mag sneller vind ik.”

Waar zien we je over een paar jaar?
“Het zit een beetje in mijn generatie om om de zoveel jaar een nieuwe uitdaging te zoeken. Wat ik nu doe, vind ik heel leuk, maar zou ik niet mijn hele leven willen doen. Ik vind het lastig om nu al te weten wat ik meer zou willen. Ik ben wel een type dat risico’s durft te nemen. Als er bijvoorbeeld een functie langskomt waarin ik nog geen ervaring heb, zou ik er gewoon voor gaan. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je ervan maakt.”

Reageer op dit artikel