nieuws

Pieter Roorda (29): ‘Ik denk dat ik een iets romantischer beeld had dan de werkelijkheid’

Carrière 1894

In am:magazine interviewen we iedere maand een talent uit de branche. In november was dit Pieter Roorda. Roorda studeerde geneeskunde in Leiden maar kon als generalist in dat vakgebied zijn draai niet vinden. Hij werkt sinds 2015 bij Centraal Beheer als propositiemanager

Pieter Roorda (29): ‘Ik denk dat ik een iets romantischer beeld had dan de werkelijkheid’

Je hebt geneeskunde gestudeerd. Waarom ben je in de verzekeringswereld gestapt?

“Geneeskunde is een prachtig vak, maar je moet al vrij snel specialiseren. Dat beklemde mij als generalist. Ook de vermindering van het aantal opleidingsplekken speelde mee. Ik twijfelde tijdens mijn studie al en deed onder andere mee aan business courses. Een daarvan was bij Achmea waarbij we twee dagen binnen het bedrijf meeliepen. Het voelde goed omdat het overlap had met de zorg en omdat we ingingen op maatschappelijke vraagstukken. Na afloop kreeg ik een open uitnodiging om te solliciteren.”

Klopte het beeld dat je had van verzekeraars voordat je er ging werken?

“Ik denk dat ik een iets romantischer beeld had dan de werkelijkheid. Ik zag verzekeren als een verantwoordelijkheid met een gemeenschappelijk belang en als een maatschappelijke uitdaging, onder andere voor de zorg. Toen ik hier binnenkwam zag de verzekeringswereld zich geconfronteerd met de financiële crisis en imagoschade. Veel afdelingen waren hierdoor in zichzelf gekeerd en bezig om de schade te herstellen. Terecht, denk ik.”

Waarom terecht? Hoe kan de sector zichzelf verbeteren?

“Dat maatschappelijke belang is voor mij iets intrinsieks. Een product moet echt iets toevoegen. Dat behoor je goed uit te leggen. Niet alles kan op een directe manier, mensen hebben het bijvoorbeeld niet graag over pensioen. Toch is dat onderwerp belangrijk. Het is aan ons om te onderzoeken hoe je je publiek wel bij je doelstelling kunt betrekken. Ik denk dat het aannemen van mensen met een andere achtergrond, bij wie het maatschappelijke belang voorop-staat in combinatie met een commerciële geest, een goede zet is.”

Waar hou je je zoal mee bezig?

“Ik zit richt me op productontwikkeling rondom oudedagsvoorziening. We proberen bij Centraal Beheer klanten te helpen met individuele vermogensopbouw. Daarvoor heb ik een beleggings-propositie op de markt gebracht. We willen meer mensen aan het beleggen krijgen omdat collectieve pensioenopbouw straks waarschijnlijk niet meer genoeg is. Ik houd me ook bezig met hoe we PSD2 kunnen gebruiken voor hypotheken of pensioenen. Ik vind het belangrijk om mensen te stimuleren over hun vermogen in de toekomst na te denken. Daarvoor producten en dienstverlening ontwikkelen, is voor mij een uitdaging.”

Waar zie je jezelf over een jaar of vijf?

“Dat is een moeilijke vraag voor een breed georiënteerd mens die de wereld als snoepwinkel ziet. Misschien wil ik straks maatschappelijke vraagstukken wel van een heel andere kant te bekijken. Ergens ligt er de ambitie om ooit burgemeester te worden. Het lijkt me gaaf om vanuit die positie veel voor mensen te kunnen betekenen. Maar dat zal niet binnen 5 jaar gebeuren.”

Reageer op dit artikel