nieuws

Rianne Legerstee: ‘Ik was vroeger een wereldverbeteraar, dat gebruik ik nu in de branche’

Carrière 1116

Rianne Legerstee: ‘Ik was vroeger een wereldverbeteraar, dat gebruik ik nu in de branche’

In am:magazine staat iedere maand een talent uit de branche in de schijnwerpers. In oktober was dit Rianne Legerstee (31) die werkt als manager Modelvalidatie bij Vivat Verzekeringen. Ze geeft als jonge vrouw leiding op een echt bèta-afdeling, maar moeite heeft ze daar niet mee. “Ik ben toch hetzelfde type, met veel van dezelfde interesses en dezelfde achtergrond.”

Hoe ben je in de branche terechtgekomen?
“Na mijn studie Econometrie aan de Erasmus Universiteit ben ik daar blijven werken als promovendus. In die jaren was ik erg aan het zoeken waar ik wilde werken na het behalen van mijn PhD. Toen de crisis uitbrak, begon ik in te zien hoe belangrijk banken en verzekeraars waren en hoe veel daar nog te doen was. Ik kwam erachter dat er zoiets was als risicomanagement binnen financiële instellingen en dat mijn profiel goed aansloot bij die tak. Dat wekte mijn interesse en ik ben gaan solliciteren.”

Hoe keek je vooraf tegen ‘het wereldje’ aan?
“In mijn studententijd vond ik de financiële wereld oppervlakkig, een branche waar het enige doel van geld meer geld maken was. Ik was een beetje een wereldverbeteraar en de financiële industrie leek mij daarom niet interessant. Maar door de crisis ben ik daar dus anders tegenaan gaan kijken. Misschien dat in sommige delen van ‘het wereldje’ die oppervlakkigheid nog opgaat, maar het werd voor mij toen duidelijk dat het maatschappelijk nut heel groot was en dat er veel te verbeteren viel.”

Wat doe je bij Vivat?
“Ik ben afdelingshoofd Modelvalidatie. Wij zijn verantwoordelijk voor de controle van alle wiskundige modellen die ontwikkeld en gebruikt worden binnen Vivat. Zoals modellen voor rapportage, pricing, risico-inschatting (kapitaalbehoefte) en Asset Liability Management (ALM) zoals gebruikt door Risk en Finance en modellen die gebruikt worden voor fonds- en vermogensbeheer.”

Hoe is het om als vrouw leiding te geven op een bèta-afdeling?
“Ik heb nog maar weinig ervaring met leidinggeven en heb altijd op bèta-afdelingen gewerkt, dus kan moeilijk vergelijken. Maar over het algemeen bevalt het me erg goed. Ik voel me er gek genoeg altijd heel goed tussen passen. Ik ben toch hetzelfde type, met veel van dezelfde interesses en dezelfde achtergrond, maar soms toch ook heel anders. Dat laatste zorgt voor genoeg verbazing, gespreksstof en leermogelijkheden en dat maakt het werk alleen maar boeiender.”

Wat is de grootste uitdaging binnen je werk?
“De ingewikkelde materie waar wij naar kijken en de adviezen die wij daarover geven bij veel verschillende stakeholders goed voor het voetlicht weten te brengen. Daarbij moet je een afweging maken tussen inhoudelijke aspecten en de tijd die mensen hebben om zich daarin te verdiepen. Hoe breng je het verhaal, zodat ze begrijpen wat je bedoelt?”

Je bent voor de branche nog jong. Wat gaat de toekomst jou brengen?
“Ik heb echt nog geen idee. Mijn interesse is erg breed. Het kan zijn dat ik in dezelfde hoek nog lang blijf hangen. Er valt voor mij nog genoeg te leren, wat ik heel belangrijk vind. Maar ik sluit ook niet uit dat ik ooit het roer nog eens omgooi en bijvoorbeeld een eigen bedrijf begin of de politiek inga. Ik moet tenslotte nog zeker 35 jaar werken en dat is toch wel lang.”

Reageer op dit artikel