nieuws

Jonge verzekeraars willen dat kennis gedeeld wordt door oude garde

Carrière

Jonge professionals uit de verzekeringsbranche concludeerden donderdagavond tijdens een seminar georganiseerd door Young Insurance en de Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs (VNAB), dat de kennis van de oude garde meer gedeeld mag worden. Tijdens het seminar bedachten zij ideeën om ervoor te zorgen dat er geen kennis binnen de sector verloren gaat wanneer een grote groep met pensioen gaat. Maar ook dat jonge mensen de kans krijgen om te zorgen voor een frisse wind.

Jonge verzekeraars willen dat kennis gedeeld wordt door oude garde

Ongeveer vijftig jonge verzekeraars waren aanwezig bij het seminar. De avond begon met een toespraak van Jaap Koelewijn, hoogleraar aan de Nyenrode Business Universiteit, die de problemen van de sector beschreef. “De tijd dat de oudste medewerkers in een kantoor op één hal werden gezet om alleen nog maar met klanten te lunchen, is definitief voorbij.” Koelewijn maakte duidelijk dat er de afgelopen dertig jaar veel is veranderd in de sector. De hoogleraar stelde dat de verzekeringsbranche in de toekomst voor nog veel grotere veranderingen staat waar de verzekeraars een passende oplossing voor moeten vinden willen zij overleven.

Opleiden
Daarna bogen vijf verschillende groepen van ongeveer tien personen zich over de vraag hoe je alle generaties in het spel houdt. Hoewel de meningen over hoe de kennis gedeeld moest worden verschilden, waren alle groepen het erover eens dat de oudste generatie in het bedrijf een significante rol moet gaan spelen in het opleiden van de jonge garde. Ook moeten jonge professionals een duidelijk plan krijgen over wat de groeipotenties zijn binnen het bedrijf. Jonge mensen krijgen zo een realistischer beeld van hun carrière, vond een groep. Kennis moet worden doorgegeven en Paula du Pont, medewerker kennismanagement bij VNAB, denkt dat het een uitgelezen kans is voor HR-medewerkers om dit te faciliteren.

Sjaak Schouteren, voorzitter van Young Insurance, was zeer tevreden om te zien dat voor alle generaties een geschikte rol was gevonden. “Toen ik deze casus voorlegde bij een groep docenten van Financial Service Management vond de meerderheid dat de oudste generatie zo snel mogelijk ruimte moest maken voor de jonge professionals. Dat lijkt mij geen goed idee want de wijsheid van oudere collega’s is essentieel bij het ontwikkelen van nieuwe producten.” Uit het scriptieonderzoek van Schouteren blijkt dat ouderen in de branche aan het eind van hun carrière minder verantwoordelijkheid willen. Wel willen ze graag meer status en een meer coachende rol binnen het bedrijf. Young Insurance en VNAB denken dan ook dat de ideeën opgepikt zullen worden door de bedrijven.

Reageer op dit artikel